Hogyan tovább? – árvízvédelmi fórumot tartottak

2015.08.10 19:50

Jelen volt a kistokaji önkormányzat, a Miskolci Egyetem, a boldvai, a sajószentpéteri polgármesteri hivatal képviselője azon a fórumon, aminek az árvízvédelem volt a témája. De jöttek Bőcsről, Sajóvelezdről, Gesztelyből, Sajóvámosról és Sajóládról is, tehát olyan környező településekről, ahol figyelmet fordítanak a megelőzésre.

Rácz Miklós, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság igazgatója előadásában elmondta, úgynevezett veszélytérképeket és kockázattérképeket készítenek. Ez azt jelenti, hogy feltérképezik, mekkora területeken milyen magasságú víz fordul elő, és milyen károk keletkezhetnek az emberek által épített értékekben.

    – Kétféle intézkedés tehető – mondta az igazgató –: szerkezeti, ami konkrétan a gátakat, az árvízvédelmi töltéseket jelenti, valamint nem szerkezeti, ami szabályozza például azt, hogy hova építkezhetnek az emberek, hogy nehogy veszélyzónában legyenek. Ezekkel az intézkedésekkel a lakosság biztonsága jelentős mértékben nő.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság hatáskörébe tartozik Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye és Nógrád megye egy része. Az igazgató beszélt arról, hogy a jég elleni védekezést is ők szervezik meg például Tokaj környékén.

Illés Lajos, az Országos Vízügyi Főigazgatóság tervezői-vállalkozói konzorcium cégének ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2007-ben az Európai Unió olyan irányelvet fogadott el az árvízvédelemről, aminek következtében a tagországoknak kiemelten kell kezelniük az árvizeket megelőző intézkedéseket.

    – Magyarország 2008–2009-ben kezdett el foglalkozni ezzel a kérdéssel – mondta. – Év végén zárul le az intézkedések első része. Most pedig meg kell határoznunk, hogy hogyan léphetünk tovább az ügyben, hiszen a legveszélyeztetettebb területeken már megoldottuk a megelőzést, most a kevésbé veszélyeztetettebb területek következnek.

Az elmúlt években megvalósultak beruházások a bodrogközi és a taktaközi Tisza mentén, valamint Sátoraljaújhely déli részén. Ezek milliárdos tételek, amikhez az Európai Unió nyújtott pénzbeli támogatást. A további terveket majd csak a feltérképezés után nyújtják be az Európai Uniónak, hogy további összegeket nyerhessenek az árvízi védekezéshez.

minap.hu