Hol végzik a lejárt vagy felesleges tabletták?

2016.03.03 07:33

Országosan több mint 260 tonna lejárt szavatossági idejű vagy feleslegessé vált gyógyszert gyűjtöttek be szelektíven 2015-ben. Hol gyűjtik, hova kerül és ki fizeti a lejárt vagy felesleges gyógyszerek ártalmatlanítását?

A lakossági gyógyszerhulladék szelektív gyűjtése 2005 végén kezdődött Magyarországon. A gyógyszerhulladék begyűjtését európai uniós előírások alapján egy Egészségügyi Minisztériumi rendelet szabályozza. A begyűjtés és megsemmisítés koordinálását a non-profit Recyclomed Kht végzi. Az elmúlt 10 évben több mint 1.300 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtöttek össze, és semmisítettek meg - tudta meg a tudatosvasarlo.hu.

Jelenleg több mint 4.100 helyszínen adhatunk le gyógyszerhulladékot országszerte. A gyűjtődobozok többsége patikákban található, de a vény nélküli gyógyszereket árusító helyeken is vannak gyűjtőládák - például bioboltokban, drogériákban. A gyűjtődobozt nem kötelező kitenni a vevőtérbe, de a gyógyszertáraknak át kell venniük a gyógyszerhulladékot. Így ha az előtérben nem látható a doboz, kérjünk segítséget a pultnál. Érdemes a folyékony gyógyszerhulladékokat is a pultnál leadni.

A gyűjtődobozokból a hulladékot két gyógyszer nagykereskedő cég szállítja el, (Hungaropharma Zrt., Phoenix Zrt.) illetve a hulladékbegyűjtéssel foglalkozó FoReGo Kft. A gyógyszerhulladék egy budapesti központi telephelyre kerül, ahonnan a dorogi vagy a győri égetőműbe szállítják és ott megsemmisítik.

A lakossági gyógyszerhulladék begyűjtését és ártalmatlanítását a gyártóknak kell megfizetniük Magyarországon. A Recyclomed több mint 120 gyártóval kötött szerződést, akik a gyógyszerek 99 százalékát forgalmazzák. A begyűjtés és az ártalmatlanítás költségét az előző évi patikai eladási statisztikák alapján, dobozarányosan fizetik meg a gyártók. Ennek költsége éves szinten 220 millió forint körül van, amely a patikai forgalmak mintegy fél ezreléke.

Magyarországon 2015-ben több mint 264 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtöttek be. Ez 87 tonnával több, mint a 2007-ben begyűjtött 174 tonna. A mennyiség évről évre nő. A becslések szerint ez a begyűjtött mennyiség így is csak a ténylegesen keletkezett gyógyszerhulladék kb. 20 százaléka lehet.

Mennyi gyógyszert fogyasztunk?
Az elmúlt években a hazai betegek évi 200 millió doboz vényköteles gyógyszert vásároltak. Ebben nincsenek benne a recept nélkül kapható gyógyszerek és gyógyhatású készítmények. Pedig ezek forgalma is jelentős – a patikai értékesítések 32 százalékát adták 2014-ben. A legkeresettebbek a megfázás kezelésére használt szerek, a vitaminok és ásványi anyagok, a fájdalomcsillapítók. A legnagyobb mennyiségben a Coverex, Syncumar, Milurit, Tritace és az Algopyrin fogy. 2014-ben, nagykereskedelmi áron számolva, több mint 493 milliárd forintot költöttünk gyógyszerre.

 

A pirulák, cseppek szavatossága
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz több megkeresés is érkezik, amelyben a pirulák szavatosságáról érdeklődnek. Sokan ugyanis a megvásárolt termék csomagolásán azzal találkoznak, hogy azok pár napon vagy héten belül lejárnak, addig pedig lehetetlen felhasználni őket. Alapszabály, hogy a gyógyszerek a feltüntetett lejárati időn belül forgalmazhatók. Ezért a vásárláskor ellenőrizzük a gyógyszerek felhasználhatósági idejét, ha pedig az túl közeli időpontban van, mérlegeljük megvételét, vagy kérjük meg a patikust, adjon egy számunkra kedvezőbb lejáratú szert.

nepszava.hu