Holnaptól máshogy hívják az állampapírokat

2017.10.01 09:20

Egyszerűsítik és egységesítik hétfőtől a lakossági állampapírok elnevezését. A papírokból augusztus végéig az egész évre tervezetthez képest már csaknem 600 milliárd forinttal többet értékesített az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Hétfőtől a lakosságot megcélzó kincstárjegyeket, állampapírokat és kötvényeket egységesen állampapírnak fogják nevezni. Ennek megfelelően a Féléves Kincstárjegy neve Féléves Magyar Állampapírra változik, a Kamatozó Kincstárjegy új neve Egyéves Magyar Állampapír lesz. Az eddig Kétéves Állampapírnak hívott termék neve változik a legkevésbé, Kétéves Magyar Állampapír lesz belőle. A háromféle kötvényt a forgalmazóknál hétfőtől Bónusz Magyar Állampapírként, Prémium Magyar Állampapírként és Prémium Euró Magyar Állampapírként lehet megvásárolni.

Hódmezővásárhely, 2013. május 3. Jelenfi Gabriella osztályvezető (b) az állampapír-forgalmazási irodában a hódmezővásárhelyi városházán 2013. május 3-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Illusztráció 

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az ÁKK felmérései az elmúlt években többször is azt mutatták ki, hogy a többség számára az állampapírok elnevezése bonyolult, ezért volt szükség a változtatásra – indokolta a lépést az adósságkezelő korábban.

Az MTI érdeklődésére az ÁKK Marketing Kommunikációs Főosztálya közölte: a tavaly decemberben bemutatott finanszírozási terv az idén 700 milliárd forintos lakossági állampapír állománybővüléssel számolt. Az első nyolc hónapban 1291 milliárd forint nettó kibocsátás valósult meg.

A lakossági állampapírok többletkibocsátása az esedékes devizatörlesztéseket finanszírozta – tették hozzá. 
  
Augusztus végén a lakossági állampapírok állománya a teljes államadósság 24 százalékát tette ki.
 
Válaszukban arra is kitértek: a lakossági értékesítés nagysága elsősorban a kisbefektetői kereslettől függ, az ÁKK alkalmazkodik ehhez.

 

hirado.hu