Holoda Attila: megfizetjük a rezsicsökkentés árát, csak nem sárga csekken (+hangfelvétel)

2022.04.22 10:22

Az elmúlt 12 évben, amióta Orbán Viktor van hatalmon, lehetett volna tenni, hogy ne alakuljon ki ekkora orosz gázfüggőség, de a Fidesz kifejezetten és tudatosan egyre inkább elkötelezte magát az orosz beszállítás mellett. Most eljutottunk oda, hogyha valóban holnap le kellene zárni a vezetéket, nem tudnánk megoldani és ezen nem segítene a horvát LNG-terminál sem, mert nem tudunk ekkora mennyiséget pótolni – mondta a Klikk FM Politikai Nagyító című műsorában Holoda Attila, energetikai szakértő.

 
Az úgynevezett magyarországi elgázosítási mérték, azaz, hogy mennyit használ a lakosság, mennyit az ipar földgázból, az jóval magasabb más környező országokkal összehasonlítva. Nálunk egészen magas a földgáz felhasználásának az aránya – mondta a szakértő.
 
A magyar energiafelhasználás kétharmada  földgáz és nem villamos energia, bár ennek egy jelentős részéből villamosenergia is készül, de ugyanígy használjuk a földgázt a műtrágya és műanyag gyártására és sok másra. Vagy a nagy ipari létesítmények vagy építőipari termékeket előállító létesítmények, mint téglagyár, cserépgyár, mind földgázalapú működésre van kialakítva, mert ez volt annak idején. Ez volt az optimális már a ’60-as évektől. Az Orbán-kormány is úgy gondolta 2010-ben, hogy ezen a függőségen csökkenteni kell és lehet, ezért teremtettük meg a rengeteg távvezetéki kapcsolatot például a környező országokkal, de nem mentünk tovább.”
 
Holoda Attila emlékeztetett, amikor az oroszok ijesztgettek, hogy nem lesz Déli Áramlat, akkor mindenki kétségbeesett és megint az oroszok kegyeit kereste, nemcsak mi, hanem mások is Európában.
 
Miközben régebben a rezsicsökkentést azért ostoroztam, mert többet fizettünk, mint amennyiért meg lehetett szerezni a világpiacon – és ennek a hasznát valahol valaki eltette és akár politikai célokra fel is használta –, most amikor a másik irányt éljük meg, ez nagyon komoly veszteséget jelent annak az állami vállalatnak, amely beszerzi számunkra a gázt. Az is hamar kiderült, hogy amit Putyin említett az ötöd akkora árról, az nem igaz. Ugyanannyiért kapjuk, mint más, csak van benne egy kicsi késleltetés.”
 
Hat-nyolcszorosát is fizeti jelenleg az NVM egyik cége azért a gázért, amelyet a lakosságnak továbbad, így vesztesége képződik és ezt a veszteséget próbálják tologatni – mutatott rá a szakértő.
 
A választások előtt mindent megpróbáltak. Nem véletlen, hogy a földgáztárolóinkat annyira lemerítették, mert onnan vették ki a még korábban letárolt olcsó gázt, a stratégiai tárolóból is felszabadítottak valamennyit, ez mind-mind azt a célt szolgálta, hogy ez a veszteség ne nőjön olyan gyorsan.”
 
De ez a veszteség ma már nem odázható el, hiszen bármennyire is reménykedett benne a kormány és mindenki, hogy normalizálódik az energia ára a piacon, ennek ellenére, nagyon úgy tűnik, hogy ez hosszú ideig tartósan így marad – mondta Holoda Attila és hozzátette, ha ezt a politikai célokat elérő rezsicsökkentést továbbra is fenntartják, ez borzasztó erővel égeti el azokat a pénzeket, amiket ennek a cégnek a megmentésére kell fordítani.
 
Ez az összeg az év végére elérheti az 1300 milliárd forintot is, erre az emberek megrántják a vállukat, hogy majd a kormány kifizeti, de ez a pénz valahonnan máshonnan fog előkeveredni úgy, hogy megint nem lesz a pedagógusok béremelésére, oktatásra, egészségügyre, szociálpolitikára és minden egyébre, mert erre fogják felhasználni.”
 
Azt sosem tapasztaltuk, hogy Mészáros Lőrinc ezért kevesebbet kapott volna támogatásként és ezzel nem lesz kevesebb stadion sem – fogalmazott a Klikk FM műsorában. Így fogjuk ennek az árát megfizetni, nem a sárga csekken – tette hozzá Holoda Attila.
 
Hallgassa meg a teljes beszélgetést!
hirklikk.hu