Hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos

2015.07.16 15:08

Akár 39 Celsius-fok is lehet a következő napokban.

A legmagasabb fokú hőségriasztást, hőségriadót rendelt el pénteken 0 órától hétfő délután négy óráig az országos tiszti főorvos - tudatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé. A hétvégén a maximum hőmérséklet helyenként a 38-39 Celsius-fokot is elérheti, míg a napi középhőmérséklet 28-30 fok körül alakul, a nagyobb városokban ennél is magasabb lehet.

A nagyon meleg nappalok mellett a hőmérséklet éjszakánként a nagyvárosokban és a magasabban fekvő területeken nem csökken 20 fok alá. A jövő hét elején érkező front hatására viszont átmenetileg 2-3 fokot visszaesik a középhőmérséklet.

Korábban a tartós hőség miatt négy megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyében a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat. Az UV-B sugárzás maximuma a nagyon erős szintet, azaz a 7,7-es értéket is elérheti. A napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.

mti.hu