Hosszú idő után megszólalt Mészáros Lőrinc

2022.08.02 18:25

A ritkán látott Mészáros Lőrinc is megjelent a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján.

Az alapító Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án
 
Fotó: Vasvári Tamás / mti.hu 
 
A Mészáros Alapítvány VI. konferenciáját tartják Balatonalmádiban, ahol kedden maga Mészáros Lőrinc is megjelent. A felcsúti milliárdos, a Mészáros Alapítvány alapítója az MTI beszámolója szerint beszédet is tartott, és elmondta,
 
hogy a háborús helyzet miatt nehéz évek következnek Magyarország, Európa és a világ számára, hiszen gazdasági és energiaválság indult el. Úgy vélte, ilyenkor van szükség nagy tudásra, amellyel a hallgatók az egyetemeken tudnak felvérteződni.
 
Az MTI szerint a „nagyvállalkozó” azt is közölte, hogy a felsőoktatásban tanulók számára indított ösztöndíjrendszert a válság idején is fenntartják, és hogy a Mészáros Csoportnál bevezetett megszorítások nem fogják érinteni sem az ösztöndíjakat, sem a karitatív tevékenységeket. Ezután hozzátette: tervben volt az ösztöndíjemelés, de azt a következő tanévben biztosan nem tudják megoldani, középtávon azonban szeretnének rajta emelni.
 
A konferencia nyitónapján a V-Híd Zrt. vezérigazgatója is felszólalt. Ő az MTI híre szerint arról beszélt, hogy
 
a Mészáros Csoporthoz tartozó V-Híd Zrt. esetében is érződik a válság hatása, hiszen az alapanyagként használt acél ára 2016 óta háromszorosára nőtt, a rézé pedig 2 és félszeresére.
 
Ezután elmondta, a válság kezelése érdekében olyan gépeket vesznek, amelyek fajlagosan olcsóbbá teszik az építési tevékenységet, emellett törekszenek az anyagok újrahasznosítására. A felhasznált alapanyagokról szólva pedig közölte: évi 1500 tonna acélt használnak fel a sínekhez, vasúti zúzott kőből 7500 tonna szükséges egy kilométernyi szakasz fedéséhez. Az anyagokat Ausztriából, Hollandiából szállítják, de hazai alapanyagokat is használnak.
 
mfor.hu