Hulladékgazdálkodási fórumot tartottak Miskolcon

2017.05.11 17:35

A hulladékgazdálkodás átalakításával új fejlesztések valósulhatnak meg a megyében, így Miskolcon is, de egy új szelektív válogatómű is épül a városban. A kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár azt mondta: a hulladékgazdálkodás átalakításával a kormány célja, hogy az országban mindenhol azonos szakmai és ellátási színvonalat kapjon mindenki.

hulladek_forum_170511_ja_6.jpg

fotó: Juhász Ákos

A Kormányhivatalban a szakmai fórumon a megye településeinek polgármestereit tájékoztatták a hulladékgazdálkodási rendszer átalakításáról.

- Miskolcnak a hulladékgazdálkodását érdemben nem fogja érinteni, hanem a fejlesztések révén különböző új lehetőségek fognak megnyílni, mind a hulladéktárolók területén, mint a hulladék elszállító eszközök területén. Az idei esztendőben elfogadott fejlesztési program szerint nyolc milliárd forint fog jutni a megyébe - közölte Demeter Ervin, a B-A-Z. Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.

Az átalakításnak köszönhetően új fejlesztések valósulhatnak meg a megyében, így Miskolcon is. A jövőben például a tervek szerint épülni fog egy új válogatómű a városban.

- Miskolc környékére egy szelektív válogatóművet kell létesíteni, hiszen az eddig megépült fejlesztések az elvárt szelektív hulladékmennyiséget nem tudják teljesíteni - mondta Weingartner Balázs, a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója. 

hulladek_forum_170511_ja_2.jpg

A kormány két évvel ezelőtt döntött a hulladékgazdálkodás átalakításáról.

Szabó Zsolt, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kormány célja az ország területén azonos szakmai-és ellátási színvonal biztosítása valamennyi magyar állampolgár számára, valamint a közszolgáltatás működőképességének a megtartása.

Szabó Zsolt elmondta, az anyagok újrahasznosítása is nagyon fontos, hiszen ez munkahelyeket teremt és többletbevételt hoz a hulladékgazdálkodásba.  Az államtitkár stábunknak azt nyilatkozta, bízik benne, hogy a ciklus végére, vagyis 2020-ra a legfejlettebb hulladékgazdálkodás az országban B-A-Z. Megyében lesz.

minap.hu