Hullanak a fejek az egészségügyben

2015.12.01 10:57

Élénk kádercsere kezdődött az egészségügy irányító posztjain. Az októberben kinevezett új államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán saját stábbal akar nekikezdeni a még eddig nem körvonalazott átalakításoknak

Igaznak bizonyult a Népszabadság által két hete megszellőztetett értesülés: távozik posztjáról az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója, Sélleiné Márki Mária, s csere lesz az Országos Mentőszolgálat főigazgatói posztján is. A költségvetés legnagyobb – évi 1900 milliárd forinttal gazdálkodó - kasszáját kezelő egészségbiztosító élén öt évet szolgált a szolnoki kórház vezetői székéből érkezett Sélleiné, aki a szakmában keringő pletykák szerint jó kapcsolatot ápolt az ugyancsak szolnoki Nyerges Zsolttal, Simicska Lajos üzlettársával.

„A váltás valódi oka, hogy a főigazgató asszony jövő ősszel nyugdíjba menne, én viszont a választásokig hátralévő két és fél évben nem szeretnék menet közben vezetőt cserélni ezen a fontos poszton” – magyarázta döntését a HVG kérdésére az államtitkár. A casting erre a helyre még nem fejeződött be, lévén a döntés nem az államtitkár kezében van, ő csak javaslatot tesz, amelyre a miniszterelnök rábólint, a kinevező pedig Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere.

Ónodi-Szűcs Zoltán

Az Országos Mentőszolgálatnál rapid módon már le is zajlott a csere. Burány Bélát, akit 2013-ban Szócska Miklós akkori egészségügyi államtitkár bízott meg az OMSZ rendbetételével, az uniós beruházások felgyorsításával, most egy „külsős”, Máté Gábor váltja. Az új főigazgató, aki az eddigi hagyományoktól eltérően nem orvos, hanem mérnök-közgazdász, az ezredforduló előtt néhány évet dolgozott mentőápolóként, a Malévnél egy évtizeden át repült pilótaként, majd vállalkozóként és a turizmus területén is kipróbálta magát. Nem lesz egyszerű a feladata, hogy az ország legnagyobb, 35 milliárd forintos költségvetésű, 7 ezer dolgozót foglalkoztató egészségügyi egységét gatyába rázza.

A kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központból (ÁEEK), amelyet októberig Ónodi-Szűcs vezetett, két korábbi munkatársa – főigazgató helyettese, Szentes Tamás is új helyet kap. Meg nem erősített hírek szerint Szentes - aki az előző ciklusban Tarlós István főpolgármester egyik helyettese volt – az országos tiszti főorvosi státusszal vigasztalódhat. Onnan ugyanis nyugdíjba vonul Paller Judit, akinek a regnálása alatt jelentősen veszített jelentőségéből és hatásköréből a tisztiorvosi szolgálat.

Nagy Szilárd, akit még Zombor Gábor államtitkár hozott fel a kisvárdai kórház fül-orr-gégészetéről a minisztériumba kabinetfőnökének, most az Ellenőrzési és Technológiai Főigazgatóság főnöki székébe ülhet, gazdasági vezetőként pedig az ÁEEK egyik szakmai igazgatója, Skultéty Lászlót lesz a kollégája. Ez egyébként nem túl magas polc, a részleg ugyanis a gyógyszerészeti intézet főigazgatója alá van rendelve.

A megüresedett posztokra, így az ÁEEK élére, az államtitkársági kabinet vezetésére olyanok kerülhetnek, akik élvezik Ónodi-Szűcs bizalmát. Ám a kádercsere nem korlátozódik a felső régióra, hiszen jó néhány kórházban – majd háromtucat helyen – jelenleg csak megbízott főigazgató, illetve gazdasági vezető dolgozik. Itt elvileg új pályázatok lesznek, ám nem biztos, hogy minden intézményben, mivel az államtitkár tervei szerint – amit a kormánynak még jóvá kell hagynia – a kisebb kórházak önállósága korlátozódik, s ezzel együtt a vezetői státuszai is megváltoznak.

hvg.hu