Huncutkodnak a magyar boltosok a bankkártyával: mi a trükk?

2015.11.18 20:44


Vajon egyes boltokban miért nem lehet a kisebb összegű vásárlásokat bankkártyával kifizetni? Tényleg megtilthatják nekünk a boltosok, hogy ebben az esetben a bankkártyánkat használjuk? A témáról megkérdeztük a bankokat, a kártyatársaságokat és a Magyar Nemzeti Bankot is.

Magyarországon jelenleg nincsen arra vonatkozó jogszabály, ami a kártyás fizetés alsó értékhatárát szabályozná. A gyakorlatban pedig bármekkora összeget ki lehet(ne) fizetni bankkártyával, ahol van kártyaelfogadó terminál.

Ennek ellenére a mai napig találkozhatunk néhány boltban azzal a felirattal, hogy a kártyás fizetés csak egy bizonyos összegű vásárlás felett lehetséges. Ez pedig komoly bosszúságot okozhat azoknak a vásárlóknak, akiknél nincsen készpénz és esetleg csak egy hozzávalóért szaladtak le a boltba.

Nem egyértelmű a helyzet
Mivel erre vonatkozó jogszabály nincsen, ezért a kialakult gyakorlat ellentétes képet mutat. Egyes bankok kifejezetten tiltják, hogy a kereskedők a kártyás vásárlás lehetőségét minimum összeghez kössék, de nem minden bank jár el ugyanígy.

A MasterCard szerint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság állásfoglalása alapján a kereskedő meghatározhatja, hogy csak bizonyos összegű vásárlás felett fogadja el a bankkártyát, de erről előzetesen tájékoztatnia kell azokat, akik vásárolni szeretnének. Ha a kártyabirtokos nem elégedett ezzel az eljárással, kifogásait jelezheti a kártyakibocsátó bankjának. Az általunk megkérdezett bankok  azonban ezzel kapcsolatban egészen mást mondtak:

A CIB Bank például az üzletszabályzatában határozza meg, hogy a kereskedő nem kötheti a kártyás fizetést minimum vagy maximum összeghez, a kártyás fizetést a vásárlási értéktől függetlenül köteles elfogadni. Az üzletszabályzatuk azt is tartalmazza, hogy a kereskedő a kártyás fizetésért díjat, költséget és egyéb fizetési kötelezettséget nem számíthat fel.

Konkrét pénzügyi szankcióval nem élünk, de az üzletszabályzatunkban foglaltaknak megfelelően ha a kereskedő ügyfelünk a velünk kötött szerződésben, illetve az üzletszabályzatban foglaltakat megsérti, a szerződést azonnali hatállyal felmondhatjuk - válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a CIB Bank.

Az OTP Banknál szintén tiltják, hogy a kereskedők a kártyás vásárlás lehetőségét minimum összeghez kössék és azt is hozzátették, hogy az érintéssel történő fizetés eredetileg kifejezetten a kis összegű vásárlások gyors lebonyolítására találták ki, és vezették be a bankok. Akkor ki jár el helyesen?

A kártyás fizetés alsó értékhatárát alapvetően a kereskedők és a kereskedőknek kártyaelfogadói szolgáltatást nyújtó pénzforgalmi szolgáltatók közötti szerződések valamint a kártyatársaságok szabályai határozzák meg - tudta meg a Pénzcentrum a Magyar Nemzeti Bank (MNB) válaszából.

Ezért, ha ilyen esettel találkozunk a boltban, akkor nem lehetünk biztosak abban, hogy a kereskedő hibázott. Ilyenkor vagy elfogadjuk ezt és a kisebb összeget kifizetjük készpénzben, vagy ha nem vagyunk elégedettek, akkor a kártyánkat kibocsátó banknál tudjuk ezt jelezni.

 

Egyre ritkábban találkozhatunk ezzel
Napjainkban egyre kevesebb helyen találkozni az alsó értékhatár meghatározásával, mert egyre több boltos látja be, hogy érdemes minél nagyobb mértékben, korlátozás nélkül elfogadni a kártyás fizetéseket.

Ezt támogatja egyrészt a bankközi jutalékok szintjének 2014-es, jogszabályi úton történt csökkentése, ami mérsékelte a kereskedők kártyaelfogadáshoz kapcsolódó költségeit, másrészt a érintőkártyák és érintéses fizetések egyre nagyobb népszerűsége, amelyekkel éppen a kisebb összegeket lehet minden eddiginél gyorsabban és egyszerűbben teljesíteni bankkártyával - tette hozzá az MNB.

penzcentrum.hu

 

Egyre többször fizetünk érintéssel

2015 első félévének végén a hazai pénzforgalmi szolgáltatók által kibocsátott bankkártyák 47 százaléka volt érintőkártya, és a kártyaelfogadó berendezések 55 százalékánál lehetett érintéses módon fizetni. Ennek köszönhetően az első félévben már a belföldi kártyás vásárlások negyede érintéses fizetéssel valósult meg.