Hungarikum-találkozó Sátoraljaújhelyen

2017.12.04 19:11

A Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Művelődési Központ adott helyet a sátoraljaújhelyi hungarikum és értéktár kiállítással egybekötött konferenciának.

Kiállítás a konferencián
Kiállítás a konferencián 

Fotó: BG

A konferenciát dr. Nyíri Péter, a széphalmi Magyar nyelv Múzeuma igazgatója nyitotta meg, ezt követően Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere köszöntötte a megjelenteket, aki kiemelte, Sátoraljaújhely mindig is büszke volt magyarságára.
 
Halász János országgyűlési képviselő a Városok, Falvak Szövetségének elnökeként mondott beszédet.
 
– Több mint harminc önkormányzatot tömörít a szervezetünk és nagyon remélem, Sátoraljaújhelyet is mihamarabb tagjaink sorában köszönthetjük – mondta Halász János. – Azzal a szándékkal érkeztünk, hogy megmutassuk, miről szól a közösségünk. A kis közösségek közös nyelve a kultúra, amelynek része a hungarikumok tárháza is, amelynek néhány apró elemét itt is megmutatjuk.
 
– A hungarikumok története egy valódi sikertörténet – mondta egyebek mellett Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár. – Több mint ezer település döntött úgy Magyarországon, hogy létrehozza saját értéktárát, amelynek köszönhetően összesen több mint 10 ezer helyi értéket őriznek, amelyek így ettől kezdődően nemzeti értéknek számítanak. Ez hatalmas eredmény.
 
BG
boon.hu