Hússzor annyi mikroműanyag kerül a szervezetébe annak, aki csapvíz helyett palackozott vizet iszik

2021.05.13 07:28

Egy nemzetközi tanulmány szerint a mikroműanyagok nagy része ugyan távozik a szervezetből, de a bennmaradó nagyjából 10 százalék felszívódhat és gyulladást okozhat az emésztőrendszerben.

illusztráció
 
Ismét a mikroműanyagok, vagyis az 5 mm-nél kisebb plasztikdarabkák problémájával foglalkozik a Másfélfok. A portál szerint ezek között olyan is akad, amelyet már eleve ilyen méretben gyártanak le, több azonban a nagyobb műanyagtermékek aprózódása, roncsolódása révén jön létre. Ennek megfelelően a nagyobb mikroműanyag-darabkákat akár szabadszemmel is észrevehetjük, a kisebbek azonban csak mikroszkóp alatt láthatók.
 
Ezek a szennyezőanyagok mindenhol egyre növekvő mennyiségben fordulnak elő a levegőtől kezdve vizeinken át a talajig, és az is bizonyos, hogy egyre nagyobb mértékű egészségügyi, valamint környezeti kockázatot jelentenek. A különféle veszélyekre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felhívta a figyelmet, ennek ellenére sem rendszeres mérések, sem ezekre épülő egészségügyi kockázatelemzés nem készül.
 
Egy nemzetközi tanulmány szerint
 
éves szinten 90 000 darab mikroműanyag részecskét visz be a szervezetébe az, aki csak palackozott italokat fogyaszt.
 
Aki viszont csak és kizárólag csapvizet iszik, az csupán 4000 műanyag darabkát.
 
Mint a Másfélfok oldalán olvasható, a mikroműanyagok nagy része ugyan távozik az emberi szervezetből, de a bennmaradó mintegy 10 százalék felszívódhat és gyulladást okozhat az emésztőrendszerben.
 
A Másfélfok szerint általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a műanyagdarabka, annál nagyobb eséllyel ürül ki és csak a legkisebbek azok, amelyek akár a sejtjeinkbe is bejuthatnak. Arról azonban, hogy mi az a koncentráció vagy napi bevitel, amelynél már veszélyt jelentenek, még nincs adat.
hvg,hu