Csalódottak a turisták: nincs Lillafüreden vízesés (+videó)

2022.01.13 16:46

A hideg és a száraz idő miatt nincs Lillafüreden vízesés.

Nem esik a vízesés Lillafüreden
 
Fotó: Horváth Csongor
 
Viszokai János, a MIVÍZ Kft. műszaki igazgatója emlékeztetett, a lillafüredi vízesést a Szinva-forrás táplálja, ez adja a természetes vízhozamot. Ez azonban időszakos, hiszen sok függ attól, hogy a karsztban mennyi víz gyülemlett fel. Felidézte azt is, hogy több mint egy évtizede már annak, hogy a Hámori-tóba egy szivattyút telepítettek, majd egy vezeték kiépítésével vizet „szivattyúznak” a patakmederbe, közvetlenül a vízesés fölött. A MIVÍZ az önkormányzattal szerződve üzemelteti a szivattyút, és tartja karban a vezetéket.
 
 
 
– Amikor nem elegendő, vagy egyáltalán nincs természetes „táplálása” a vízesésnek, akkor emelünk át vizet a Hámori-tóból. Viszont azokban a téli időszakokban, amikor összefüggő rétegben befagy a tó felszíne, akkor ezt meg kell szakítani, hiszen ez egy rendkívül balesetveszélyes, sőt akár életveszélyes helyzetet is kialakíthat. A tó felszínére, a tilalom ellenére a téli időszakban többen rá szoktak menni korcsolyázni, sétálni. El lehet képzelni, mennyi veszélyt rejt magában, amikor a jégréteg nem a vízfelszínen fekszik, hanem egy légrétegen, ami még könnyebben beszakadhat.


Nyomatékosította, hogy az önkormányzattal úgy kötöttek szerződést, hogy a téli időszakban, amikor összefüggő jégréteg alakul ki a Hámori-tó felszínén, akkor leállítják a vízesés pótlását. Ez a tevékenység mindaddig szünetel, amíg a jégpáncél meg nem olvad a tó felszínén.
 
Kujan István
mikom.hu