Húszezer forintért gyilkoltak meg egy nyugdíjast

2014.12.05 05:22

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a 18 éves fiút, akit azzal gyanúsítanak, hogy meggyilkolt egy 71 éves asszonyt Viszen.

Az idős nő holttestére úgy bukkantak, hogy november 18-án a faluban az újságpénzt beszedő nő észrevette, hogy a ház napok óta zárva, a postaláda megtelt. Értesítette a nyugdíjas lellei hozzátartozóit, a fiát és a menyét, akik megtalálták az áldozatot a lakásban, a veranda lépcsőjén. Az orvos szakértő megállapította, hogy 10-13 ütést mértek a fejére.

A rendőrök a következő 20 órában 50-60 tanút is meghallgattak. Négy-öt nap után került képbe a feltételezett elkövető. Mivel rendkívül brutális volt a gyilkosság, arra gondoltak a nyomozók, hogy tudatmódosító szer hatása alatt állt a gyilkos. Sz. Balázs pedig fiatal kora ellenére volt már büntetve vagyon elleni bűncselekményekért és kábítószer birtoklásáért. A kihallgatásán többször ellentmondásba keveredett, nem tudott alibit igazolni magának a november 15-e és a 16-a közötti időszakra, amikor a gyilkosság történt. A nyomait megtalálták a lakásban, erre azt felelte, hogy egy tervezett fakivágás miatt járt a házban a néninél, ezt azonban megcáfolták a nyomozók. Végül a férfi megtört, és beismerő vallomást tett.

Mindezt Szijártó István alezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója és Bebes Zoltán bűnügyi osztályvezető ismertette a sajtótájékoztatóján. A gyanúsított az vallotta, hogy új életet akart kezdeni. Sárvárra készült, hogy betanított munkás lehessen, de nem volt pénze útiköltségre. A faluban elterjedt a hír, hogy amikor az idős néni korábban kórházba került, a hozzátartozói nagyobb összeget találtak a házban elrejtve. Azt azonban senki sem tudta, hogy ezt azóta egy bankban helyezték el. A fiatalember elhatározta, hogy megszerzi a pénzt. 23 óra körüli időben egy vascsövet vett magához a háza udvaráról. A hátsó kerítésen bemászott az idős asszony portájára. Egy trükkel, amit a nyomozók nem akartak elárulni, nehogy tippet adjanak más bűnözőknek, kicsalta a házából az áldozatát. Az idős nő egy zseblámpával rávilágított, ekkor megölte. A házban kutatni kezdett, de mindössze csak 10 ezer és 20 ezer forint közötti összeget talált egy pénztárcában. Másnap elutazott az új munkahelyére, a zalaegerszegi szállásán fogták el a rendőrök.

Vélhetően többszörösen minősített, előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel emberöléssel vádolják majd. Ezért akár életfogytiglani büntetést is kaphat, de valószínűleg enyhítő körülményként értékeli majd a bíróság fiatal korát és beismerő vallomását.

nepszava.hu