Hűvös és száraz időjárás jön, de már kerekedik a nagy változás

2021.10.14 05:47

A Kárpát-medencét elérte egy hidegfront, ugyanakkor egy magassági hidegörvény hatásával is számolni kell még a következő órákban, így hazánkban csütörtök estig változékony időre van kilátás. A több helyütt csípős éjszakát az ilyentájt megszokottnál hűvösebb nappal követi.

 
Időjárás-előrejelzés csütörtök délelőttre
 
 
Csütörtökön a Dunától keletre még lesznek erősebben felhős területek, majd ott is gomolyosodik a felhőzet. A Dunántúlon a gomolyfelhők mellett hosszabb időre is kisüthet a nap, majd a késő délutáni óráktól nyugat, északnyugat felől vastagabb felhősáv érkezhet. A Dunántúlon kicsi a csapadék esélye. Másutt délelőtt szórványosan, délutántól már csak elvétve fordulhat elő eső, zápor. Az északi, északnyugati szelet szerdán a Dunántúlon helyenként még erős, csütörtökön néhol időnként élénk lökések kísérik.
 
Időjárás-előrejelzés csütörtök délutánra
 
 
A legalacsonyabb korareggeli hőmérséklet általában 0 és +6 fok között alakul, azonban a szélvédett, kevésbé felhős tájakon gyenge fagy is várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 8 és 14 fok között alakul.
 

A hét hátralévő napjaiban:

 
Pénteken az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, csapadék nem várható. A délies szél általában gyenge, mérsékelt marad. Reggelre nagy területen pára, köd képződhet, ami helyenként csak lassan oszlik fel. Hajnalban -2, +6, délután 11-16 fokot mérhetünk.
 
Szombaton egy gyenge hidegfront súrolja hazánkat, de legfeljebb egy-egy zápor alakulhat ki az északi tájakon. Napközben napos-gomolyfelhős időre készülhetünk. Gyenge, mérsékelt lesz az északi, északkeleti szél. Hajnalban gyenge fagy északon és a Duna-Tisza közén ismét előfordulhat. Foltokban pára-, köd továbbra is kialakulhat. Délután 12-16 fok várható.
 
Vasárnap is a napsütésé lesz a főszerep, csapadék nem valószínű. Gyenge marad az északias szél. Hajnalban pára, köd, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet képződhet, ami néhol csak nehezen oszlik fel. Gyenge fagyra elsősorban északon lehet készülni. Napközben 13-17 fokra van kilátás. Hétfőn is napos, reggelente hideg, több helyen nyirkos idő körvonalazódik.
 
forrás: met.hu /idokep.hu