Idén már senki nem mehet nyugdíjba

2021.10.19 17:45

A nyugdíjkorhatár emelése 2022-ig lezárul. Január 1-én jön az elvileg utolsó nyugdíjkorhatár emelés, így az már 65 év lesz az 1957-ben születetteknél.

A 2014 óta zajló fokozatos korhatáremelés alapján az egyes születési évjáratok küszöbértékei évről-évre sávosan emelkedtek – ennek következtében az idei év második félévében nem lesz nyugdíjmegállapítás a korhatár aktuális betöltése alapján.
 
 
Ez már egyszer előfordult: tavaly, vagyis a 2020. év első félévében.
 
A nők (és a férfiak) nyugdíjkorhatára januártól 65 év, azonban a nők esetében öregségi nyugdíj kiszámítása már 40 év szolgálati idő után is megtörténhet, függetlenül attól, hogy hány évesek. Ebbe legfeljebb 8 évet lehet gyermeknevelési időként beszámítani, vagyis legalább 32 évi szolgálati időt keresőtevékenységgel, munkával kell megszerezniük.
 
Miért szükséges a nyugdíjkorhatár emelés?
 
A 2014 óta zajló fokozatos korhatáremelés alapján az egyes születési évjáratok küszöbértékei évről-évre sávosan emelkedtek. A nyugdíjba vonulás feltétele:
 
  • január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév;
  • 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap;
  • 1953-ban született, a betöltött 63. életév;
  • 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap;
  • 1955-ben született, a betöltött 64. életév;
  • 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap;
  • 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.
 
A nyugdíj az éppen aktív munkavállalók járulékaiból kerül finanszírozásra, így amíg elegendő aktív korú van, addig a befizetések eltartják az idős embereket. Ezzel szemben, ha fogy az aktív korúak száma, esetleg sokan inkább külföldön vállalnak munkát, akkor a rendszer fenntarthatatlanná válik.
 
Magyarországon a nyugdíjasok aránya évről évre nagyobb lesz, míg a munkaképes fiatalok száma jóval kevesebb, ezért az állam a nyugdíjkorhatár növelésével reagál az elöregedő társadalom jelentette gazdasági kihívásokra.
 
A nyugdíjkorhatár emelése 2022-ig lezárul, hiszen az 2022. január 1-től 65 évre emelkedik az 1957-ben vagy később születettek részére. Az idei év második félévében így nem lesz nyugdíjmegállapítás a korhatár aktuális betöltése alapján, éppen úgy, ahogyan 2020 első félévében sem volt.
 
Öregségi nyugdíjra azok jogosultak, akik a jogszabályban meghatározott életkort betöltötték és rendelkeznek megfelelő, legalább 20 év szolgálati idővel. Ez utóbbi a munkával töltött évek számával egyenlő, azzal az időszakkal, amely alatt a munkavállaló befizette az előírt mértékű nyugdíjjárulékot.
 
Amennyiben valaki nagyon szereti a munkáját és hiányozna a mindennapjaiból, vagy sokkal jobban jár anyagilag, akkor nem kötelező nyugdíjba vonulnia, és nincs olyan végső öregségi nyugdíjkorhatár sem, amikortól a törvény tiltaná a munkavállalást.
 
forrás: napi.hu / portfolio.hu