Időjárás: fáradtság és fejfájás jelentkezhet ma

2015.06.24 06:08

Szerdán még gyenge hidegfronti hatás érvényesül, de fokozatosan csökken ennek intenzitása. Helyenként alacsony komfortérzetre számíthatunk, szükség van az immunrendszer erősítésére.

Szerdán a kelet, délkelet felé távozott hidegfront mögött a Kisalföld kivételével még gyenge hidegfronti hatás érvényesül, de intenzitása folyamatosan csökken.

Ha fokozottan érzékeny rá, akkor önnél is enyhébb görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök léphetnek fel, a hűvösebb időben pedig fokozódhatnak az esetlegesen fennálló kopásos jellegű ízületi bántalmai. A fejfájást megnövelt folyadékbevitellel, a friss levegőn végzett testmozgással vagy borsmenta teával csökkentheti, és a halánték masszírozása is jó megoldás lehet.

Folyamatosan szedjen magnézium készítményeket és B6-vitamint is, a görcsök mérséklésében és az idegi feszültség oldásában is segítséget nyújthatnak. Az élénk légmozgás fokozza az ingerlékenységet, a türelmetlenséget, és tovább erősíti a fejfájását is, a gyerekek pedig kezelhetetlenebbekké válhatnak. Az almahéj-teát még ők is fogyaszthatják, és a felnőttek számára is kiváló.

A tartósan felhős tájakon a lehangoltság mellett fáradékonyságot, álmosságérzetet is tapasztalhat, emiatt pedig számítson arra, hogy ezen a napon csökken a fizikai és szellemi teljesítőképessége is. Élénkítésre fogyasszon zöld teát - a nap első felében 1-2 csésze ajánlott.

Reggel többfelé, napközben pedig a hűvösebb tájakon élőknél felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi bántalmak. Amennyiben érintett, akkor a végtagfájdalmakat reggel egy pár perces kímélő, tehermentes átmozgatással csökkentheti, vagy alkalmazzon csalánlevél főzetéből készített borogatást a sajgó testrészeken.

Ezeken a változékony napokon az immunrendszer erősítésére is szükség van: a paradicsomban, paprikában sokféle vitamin és ásványi anyag megtalálható, ráadásul magas a víztartalmuk is, fogyasszon belőlük minél többet!

A napos tájakon a déli órákban az UV-sugárzás eléri az erős fokozatot, ezért attól függetlenül, hogy nincs kánikula, még ugyanúgy kell óvnia a bőrét. Használjon magas faktorszámú fényvédőket, vigyázzon az arcára és a nyakára is, ezeken a területeken is könnyen leég a bőr - tudatta a Meteoklinika.

hazipatika.com