Idős sofőröket oktatott és tesztelt a rendőrség

2019.07.18 07:02

Szépkorú sofőröket tesztelt a rendőrség. Egyrészt az volt a céljuk hogy befoltozzák a tesztnek nekifutók esetleges hiányosságait, másrészt igyekeztek felhívni a figyelmet az önkritika, a belátás fontosságára. Pacsuta Ágnes főhadnagy végre választ adott az örök kérdésre: a fiatalok vagy az idősek okoznak-e kevesebb balesetet?

A résztvevők vezetéstechnika-oktatásban is részesültek /Fotó: Police.hu
A résztvevők vezetéstechnika-oktatásban is részesültek
 
Fotó: police.hu

 

A június 13-án Zsámbékon tartott egész napos képességfelmérés és továbbképzés során tesztelték az idős sofőrök kresz-tudásának frissességét, és olyan feladatokat oldattak meg velük, ami a vezetéshez is szükséges kompetenciákat méri: ilyen a monotóniatűrés és a figyelem. Elméleti és vezetéstechnika-oktatást kaptak, a nap végén pedig értékelték a teljesítményüket.
 
Elöl Pacsuta Ágnes főhadnagy, mögötte Ménkű Szilvia alezredes
 
Hogy veszélyesebbek-e az idős sofőrök, vagy épp a fiatalok meggondolatlanságától kell tartani? Pacsuta Ágnes főhadnagy szerint nem lehet valaki vezetési készségeit pusztán a születési éve alapján megjósolni.
 
– Nagyobb médiavisszhangot kap, ha egy idős ember okoz balesetet. Ők néha valóban extrém helyzeteket idéznek elő. Érintik őket negatív anatómiai folyamatok: csökken az érzékszervek hatásfoka, a reakcióidő megnő. Ők még egészen más korszakban szocializálódtak közlekedési tekintetben. A világ felgyorsult körülöttük, sűrűsödött a forgalom, megszaporodott a résztvevők száma – magyarázta a főhadnagy, miért találkozhatunk időnként érdekes megoldásokkal az utakat róva.
 
Bús László volt a legjobb sofőr a résztvevők közt
 
 
Ugyanakkor kiemelte, hogy sok dologban jobbak az idős, tapasztalt sofőrök a fiataloknál:
 
– Ők még valóban tudnak például vezetni, manőverezni. Amikor elsajátították ezt a készséget, még nem voltak szoftverek, radarok és tolatókamerák, érzékszerveikre hagyatkozva irányítják járműveiket. Mellettük áll a tapasztalat, az évek során, az élet akár más területein gyakorolt problémamegoldó képesség. Nincs már bennük veszélyeztető versenyszellem, letisztultabb, higgadtabb, belátóbb a mentalitásuk.
 
A legjobb idős sofőr a ceglédi Bús László lett, aki csak egyetlen rossz választ adott a teszten. Nem véletlen a jó eredmény, ugyanis 14 éven át járművezető-oktató volt.