Idősek kirablóit ítélték el jogerősen

2015.03.17 11:40

A bántalmazás következtében az idős férfi sorozat-bordatörést szenvedett, és az orvosi ellátás ellenére 2011. december 18-án elhunyt.

Jogerősen hat és kilenc év közötti fegyházbüntetéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla azt a három férfit, akik két idős embert támadtak meg értékeikért otthonukban 2011 decemberében, egyik áldozatuk a sérülések következtében meghalt.

A táblabíróság a mindkét bűncselekményben résztvevő 35, illetve 22 esztendős első- és harmadrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás, társtettesként elkövetett halát okozó testi sértés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek, és ezért kilenc, illetve hat év fegyházbüntetésre ítélte. A halállal végződő rablásban közreműködő 25 esztendős társuk hat évet kapott.

A korábban már többször büntetett elsőrendű vádlott két társával 2011. december 8-án éjfél körül megjelent egy 78 esztendős makói férfi házánál. Az ajtót felfeszítve jutottak be az épületbe. A zajra fölébredt házigazda kiment a folyosóra, ahol az első- és harmadrendű vádlott leteperte, és mellkasára térdelt, majd kezeit és lábait összekötözte. Közben társuk átkutatta a lakást, és megtalálta az idős férfi pénztárcáját 100 ezer forinttal. Távozásuk előtt a vádlottak lazítottak a sértett kötelékein, így az idős férfinek sikerült kiszabadítania magát, és értesítenie a hatóságokat. A bántalmazás következtében az idős férfi sorozat-bordatörést szenvedett, és az orvosi ellátás ellenére 2011. december 18-án elhunyt. Halála közvetlen oka a kétoldali tüdőgyulladás miatt fellépő légzési elégtelenség volt, amely közvetlen összefüggésben állt a támadás során szerzett sérülésekkel.

Az első rablás után három héttel az első és harmadrendű vádlott egy szintén 78 éves férfire tört rá otthonában éjszaka. Az arcukat eltakaró támadók egyike a felriadó sértettet lefogta, míg társa értékeket keresett. A ruhák között elrejtve a rablók 400 ezer forintot találtak. Az idős férfi a rablás során nem sérült meg.

mti.hu