Idősek találkozási helye a fűszernövényes udvar

2019.08.10 13:45

Közösségi teret hozott létre a nyugdíjasklub a gyógynövényes kert kialakításával.

Fotó: A nyugdíjas klub fotója

 

Füvészkertjével az Ageing Kreatív Klubok miskolci hálózatába kapcsolódott be a Martin-kertvárosi Nyugdíjas Klub, amely azóta is az egyik kedvenc kikapcsolódása az ott lakó időseknek.
 
– Két 40-40 négyzetméteres, gazos területet kaptunk az önkormányzat támogatásával. Ezek egybenyitásával alakítottunk ki gyógynövényes és fűszerkertünket 2017-ben, a Kisfaludy és a Zagyva utca kereszteződésében – osztotta meg Greutter Zoltánné klubvezető. – A kertészkedés iránt jobban érdeklődő 8-10 ember segítségével hoztuk létre a kertet. Van köztünk biológus, kémia–biológia szakos tanár és környezetvédő aktivista is. A tavaszi és őszi hónapokban egy-egy napot, csak hobbi szinten, a növényeink szépítgetésére és palánták csereberélésre szánunk. Virágokat is ültetünk, és egy tölgyfacsemetével büszkélkedhetünk. Minden évben három-négy alkalommal kinti rendezvényt csinálunk, összejövünk és bográcsozunk.
 
Várólistás a hely
 
A termesztett növényeket kreatív foglalkozásokon dolgozzák föl.
 
– A kertünk termését kiszárítjuk és bedobozoljuk. Egy hónapban egyszer a kézműves alkalmainkon, például levendulából illatpárnákat és apró dísztárgyakat készítünk. A következő ünnep, amire ajándékokat tervezünk a Márton-nap lesz majd. Hiánypótlónak tartom a kezdeményezésünket, hiszen a városnak ezen a részén nincs más közösségi tér. Talán ebből adódik, hogy helyszűke miatt már várólistánk van – emelte ki.
 
Detzky Anna
boon.hu