Időseket, mozgásukban korlátozottakat segítenek: Elektromos autókkal a tarcali Áldó Krisztushoz

2016.05.20 20:17

Egy kilenc- és egy két személyes elektromos autóval segíti Tarcal azokat, akik nem tudnak saját maguk eljutni az Áldó Krisztus szoborhoz. A tavaly tavasszal felállított gránitszobor az ősz folyamán kapta meg a méltó környezetet, akkora készült el a panoráma út és a zarándoksétány.

Az alkotást azóta is sokan látogatják, a hívek mellett turisztikai látványosságot is jelent a szobor. Az oda vezető út azonban még egy átlagembernek is megterhelő, az idősek vagy a mozgásukban korlátozottak pedig önerejükből meg sem tudják közelíteni.

Az elektromos szállító járművekre a forrást célzott támogatásként kapta Tarcal a Belügyminisztériumtól. Az autók átadóünnepségén Butta László polgármester kiemelte, a hat millió forintból vásárolt gépeket a helyiek és az oda látogató vendégek segítésére fogják használni. Hozzátette, az ott élő nyugdíjasok már kipróbálhatták az eszközöket, volt aki csak ezek segítségével láthatta a nyolc és fél méter magas szobrot.

„Nincs turizmus Tokaj-Hegyalja nélkül”

Tuzson Bence a jövő településének nevezte Tarcalt az átadón. A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára azt mondta, múlt és jövő találkozik egymással Tokaj-Hegyalja ezen településén is. Kiemelte, Tarcalnak jelentős történelme van: 1100-ban országgyűlés volt ott, de II. Rákóczi Ferenc vagy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc helyi eseményei is fontos részei a történelemnek.
A politikus hozzátette, Tokaj-Hegyalját a világon mindenhol ismerik és ez a terület az, amire a világ minden pontja oda tud figyelni. Ezért a magyaroknak és a kormánynak is kötelessége, hogy odafigyeljen erre a területre. Tuzson szerint ha turizmusról vagy idegenforgalomról beszélünk Magyarországon, akkor mindig arra kell gondolni, hogy ezen elképzelés középpontja Tokaj-Hegyalja legyen.

Az elektromos járművek kulcsait Mengyi Roland, a térség országgyűlési képviselője adta át a település vezetőinek. Az autókat a történelmi egyházak helyi vezetői áldották meg, majd a vendégek kipróbálhatták azokat.

Az autókat ezentúl bárki ingyenesen igénybe veheti, hétvégenként a Mária Ház előtti parkolóban várja az utasokat, hétköznaponként pedig előzetesen egyeztetett időpontban áll rendelkezésre.

hegyalja.info

 

JÁRJA KÖRBE AZ ÁLDÓ KRISZTUS SZOBROT VIRTUÁLISAN!
HA TETSZETT, AKKOR PEDIG NÉZZE MEG ÉLŐBEN IS.

(Klikkeljen a képre a panoráma megnyitásához!)