Így akadályozhatja meg, hogy emberek hűljenek ki az utcán

2014.12.30 19:26

A hideg időben mindenkire fokozott felelősség hárul, aki földön fekvő emberrel találkozik. Magatehetetlen emberekhez Budapesten a 061 338 4186-os számon a nap huszonnégy órájában lehet segítséget hívni – hívja fel a figyelmet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A következő napokban várható hidegben könnyen és gyorsan kihűlhetnek a szabadban elalvó emberek, a veszély nemcsak az utcán élő hajléktalan embereket fenyegeti, hanem azokat is, akik szilveszter éjszaka például buszra várva elbóbiskolnak a megállóban.

A földön fekvő, padon ülő emberek keringése lelassul a nagy hidegben, cselekvőképességük a testhőmérséklet csökkenésével fokozatosan romlik, egy idő után már kifejezni sem tudják magukat. Az alkoholos befolyásoltság a közhiedelemmel ellentétben kifejezetten rontja a túlélés esélyeit.

Amíg a hőmérséklet  tartósan fagypont alatt marad, mindenkire fokozott felelősség hárul, aki földön fekvő emberrel találkozik, és tétlenül elmegy mellette.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindenkit arra kér, hogy aki kihűlés veszélyének kitett embert lát, értesítse a hajléktalan ellátás 24 órában működő diszpécser szolgálatát, amely rövid időn belül krízisautót küld a helyszínre, és a szakemberek megfelelő segítséget nyújtanak. Budapesten a 061 338 4186-os számon lehet bejelentést tenni,  vidéken pedig a helyi ellátó szervezeteket, vagy ezek hiányában a mentőszolgálatot érdemes hívni.

A hajléktalan ellátó szervezetek mindenkit el tudnak helyezni, aki az ellátást elfogadja. A legnagyobb veszélyben azok a hajléktalan emberek vannak, akik ilyenkor is elutasítják a segítséget. A Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozószolgálata a téli krízisidőszakban éjjel-nappal működik, a szociális munkások rendszeresen felkeresik a szabadban éjszakázókat, az öntudatlan, vagy kommunikációra képtelen esetekhez pedig riasztják a mentőt.

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a kihűléses halálesetek többsége fűtetlen lakásokban történt. A Máltai Szeretetszolgálat ezért mindenkitől azt kéri, ezekben a napokban figyeljen oda a környezetében élőkre, és ne maradjon közömbös, ha azt veszi észre, hogy valaki már hosszabb ideje nem adott életjeleket magáról.

mti.hu