Így csökken a rezsicsökkentés: minden, amit eddig tudni lehet – és amit nem

2022.07.14 06:55

Eddigi formájában vége a rezsicsökkentésnek, a kormány az elszállt nemzetközi energiaárakra hivatkozva korlátozza a lakosság számára az áram és a gáz "kedvezményes" áron felhasználható havi mennyiségét. Feltettük a legfontosabb kérdéseket, és a meglévő információk alapján válaszoltunk rá.

 
Mekkora fogyasztás után fogok többet fizetni?
 
Akkor, ha átlag feletti a fogyasztásom akár gázból, akár áramból. A havi átlagfogyasztásnak Gulyás Gergely szerint áram esetében 210 kW/h-át, földgáz esetében 144 köbmétert tekintik.  Aki pont ennyit vagy kevesebbet fogyaszt, annak marad a rezsicsökkentett ár. A miniszter szerint ez legfeljebb 7750 forintos áramszámlát és 15 833 forintos havi gázszámlát jelent (rezsicsökkentett áron).
 
Aki túllépi a fenti mennyiségeket, az az átlagos fogyasztási szintig még a rezsicsökkentett árat fizeti, és minden ezen felüli kW/h, illetve köbméter után kell a piaci árat megfizetnie.
 
 
Mennyivel fogok többet fizetni, ha átlag felett fogyasztok?
 
Ezt nem lehet biztosan megmondani. Gulyás Gergely szerint a fent jelzett átlagos mennyiségek után piaci ár esetében jelenleg 50 833 forint lenne a villanyszámla, illetve 131 441 forint a gázszámla. Mégsem ennyit kell majd fizetnie annak, aki többet fogyaszt, mint az átlag.
 
Az átlagos mennyiség erejéig ugyanis minden lakossági háztartás a rezsicsökkentett árat fizeti (ami most 7750 forint a villany és 15 833 forint a gáz esetében), és csak az e feletti mennyiségért kell a piaci árat kicsengetni. Ez pedig minden egyes további kW/h áram után 242, minden egyes további köbméter gáz után 912,8 forint lenne, ha annyi maradna a piaci ár, mint amivel szerdán Gulyás Gergely számolt. Ez azonban a jövőben a változhat akár pozitív akár negatív irányba.
 
Ha valaki árammal fűt, és egyáltalán nem használ gázt, akkor is érvényes rá a havi limit?
 
Igen. Nincs jóváírás, a gáz- és az áramfogyasztás egymás felé nem elszámolható, a havi limit külön-külön számít. Hiába használ valaki a havi rezsicsökkentett mennyiségnél kevesebb gázt, ezért nem kap cserébe több rezsicsökkentett áramot.
 
Mi van azokkal, akik éves átalányban fizetnek?
 
Ez egyelőre nem világos. Gulyás Gergely szerint ők az év 12 hónapjára elosztva fizetik a piaci árat is (az átlag fölötti fogyasztásuk után). Ám az átalányos fizetés jelenleg nem így működik, mindig van egy éves leolvasás és elszámolás – akinél a szolgáltató magasabb fogyasztást regisztrál, mint amennyi után az átalányt fizette, annak utólag egy összegben kiszámlázzák a különbözetet.
 
Egy példa: valaki a 2021-es tényleges fogyasztását alapul véve havi 8 ezer forint gázszámlát fizet 2022 minden hónapjában. Ám az éves leolvasáskor kiderül, hogy 2022-ben több gázt fogyasztott, mint 2021-ben. Ilyenkor a szolgáltató egy összegben kiszámlázza neki a különbözetet, a 2023-as átalányát pedig már a magasabb, 2022-es fogyasztása alapján állapítja meg. Ez persze megfordítva is működik, aki a megelőző évinél alacsonyabb fogyasztása miatt többet fizet ki, annak a szolgáltató visszatérít pénzt (illetve elszámolja a soron következő számláiban, de ez egyre megy).
 
Az éves leolvasások és elszámolások metódusa alapján igenis előfordulhat a jövőben, hogy valaki borsos, egyszeri „piaci” fizetési kötelezettséggel szembesül.
 
Mi történik, ha augusztusban az átlag alatt fogyasztok, de decemberben fölötte és az éves fogyasztásom az átlag alatt marad?
 
A miniszter által elmondottak alapján egy havi limitet állapítottak meg – minden bizonnyal az éves átlagos fogyasztást visszavetítve egy hónapra. Ebből az következik, hogy a rezsicsökkentési limitet havonta kell értelmezni. Aki egyik hónapban alatta marad, annak abban a hónapban nem keletkezik piaci fizetési kötelezettsége. De ha egy másik hónapban a limit fölött fogyaszt, azt a részt piaci áron kell kifizetnie.
 
Ennek tükrében kérdés, igaz-e, hogy csak a háztartások negyedét érinti a rezsicsökkentés csökkentése. Reális, hogy az éves átlagos fogyasztást nézve a háztartások háromnegyede nem éri el azt. Ám a háztartások fogyasztása az év során erősen ingadozó, hiszen télen hideg van és sötét, míg nyáron jobbára meleg és világos. így a decemberi fogyasztás többszörösen meghaladhatja az augusztusi fogyasztást – sőt akár az egy hónapra visszavetített éves átlagot.
 
 
Csak a lakhelyemre vagy a nyaralómra is érvényes az új szabály?
 
Minden fogyasztási helyre érvényes, ráadásul külön-külön. Tehát akinek több ingatlan van a nevén, az ingatlanonként a havi limitig fogyaszthat rezsicsökkentett áron – és ingatlanonként kell piaci árat is fizetnie, ha valamelyik helyen túllépi a limitet. Az ingatlanok közt nincs jóváírás, hiába lenne még a nyaralón rezsicsökkentett keret, azt nem lehet átvinni a lakóházra.
 
Mi a helyzet a nagycsaládosokkal?
 
A nagycsaládosok – a három gyermeket vagy annál többet nevelők – esetében magasabb a rezsicsökkentett keretet állapítanak meg, de csak a gáz esetében. A határ éves szinten a 2329 köbméteres gázfogyasztás három gyerek esetén, amit minden további gyerek után további 300 köbméterrel lehet növelni, tehát négy gyerek esetén 2629, öt gyerek esetén 2929 köbméteres kedvezményes kerettel számolhatnak az érintett családok. Aki ezt túllépi, annak minden ezen felüli köbméter után jön a piaci ár.
 
A villanyfogyasztás esetében nincs ilyen emelt keret, ott marad a havi 210 kW/h (éves szinten 2523 kW/h) kedvezményes limit, akármennyi is a gyerek.
 
A távhővel fűtőket is érinti a változás?
 
A távhőt használó családokat nem érintik az intézkedések.
 
Mi lesz azokkal, akik elektromos autójukat eddig rezsicsökkentett áron töltötték?
 
Ha az autójuk beéri havi 208 KWh árammal, és a háztartásuk amúgy nem fogyaszt egy szikrányi áramot se, akkor boldogan tankolhatnak tovább rezsicsökkentett áramot. Komolyra fordítva, a háztartási elektromos hálózatra kötött autó ugyanolyan fogyasztó, mint a mobiletelefon, a laptop és az olvasólámpa. A havi limit a háztartás összfogyasztására vonatkozik.
 
Beleszámít-e a H tarifás mérőn mért fogyasztás a havi rezsicsökkentés-limitbe?
 
Ez Gulyás válaszából nem derült ki. Nem lenne logikus, hogy beleszámítson, a H tarifa egy kedvezményes tarifa környezetbarát rendszerek, például hőszivattyúk esetén. A tarifára jogosult berendezéseket külön villanyórára kell kötni – így fogyasztásuk nem számít bele a háztartás többi fogyasztásába. Ugyanakkor a miniszter végig fogyasztási helyekről beszélt a rezsicsökkentés csökkentése kapcsán. Márpedig a H tarifás mérők esetében a fogyasztási hely nem különbözik.
 
A kisvállalkozások rezsicsökkentését érinti-e a mostani változás?
 
Szinte biztos, hogy nem. A kisvállalkozások rezsicsökkentése más tészta, a cégek a rezsicsökkentés alatt sem lakossági árat fizetnek, hanem annál magasabbat – egyetemes szolgáltatás keretében vásárolhatnak energiát, de nem a lakosság számára megállapított hatósági áron.
 
hvg.hu