Így élnek valójában a magyar nyugdíjasok – A Blikk nagy felmérése

2022.04.30 06:04

Megedzette az élet a magyar nyugdíjasokat, akik úri huncutságokra nem költenek, minden egyes forintot alaposan beosztanak – legalábbis erről számoltak be a Blikknek az általunk megkérdezett idősek.

Zsuzsa és István otthon termeli meg a zöldségeket, gyümölcsöket, a boltban ugyanis szinte megfizethetetlen az áruk
Fotó: Varga Imre
 
De hogyan él ma valójában a társadalom egyik legkiszolgáltatottabb rétege? A szépkorúak meglepő válaszokat adtak egyszerűnek tűnő kérdésünkre, emellett azt is elárulták, milyen praktikák, trükkök segítségével boldogulnak nyugdíjas éveikben.
 
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki korábbi életszínvonalát szeretné tartani az elszabadult infláció mellett. Bár a munkavállalók a béremelésekkel még csak-csak félre tudnak tenni nyaralásra, kifizetik a hirtelen felmerülő költségeket, a nyugdíjasoknál egészen más a helyzet. Hiába jelentette be a kormány, hogy júliustól 3,9 százalékkal egészítik ki az 5 százalékos nyugdíjemelést. A csillagászati árak mellett az időseknek bizony össze kell húzni a nadrágszíjat, hiszen nem válthatnak munkát, mint egy dolgozó ember, ha épp kevés a bevétel. Gyógyszerek, élelmiszerek, rezsi – csak pár tétel, amire majdnem egy az egyben el is megy egy 160 ezer forintos átlagnyugdíj Magyarországon. És akkor a polcokról még nem is a legdrágább tételeket emelték a kosarukba, az unokáknak nem vették meg a szülinapi ajándékot, a jóízű csokit, amit látogatásukkor elrejthetnek a zsebükben.
 
 
Takarékosan a szennyessel
 
Szabó F. Erzsébet egyedül tartja fenn budapesti lakását, mióta férje elhunyt. Ha az özvegyi nyugdíjat nem kapná, gyermekeitől kellene segítséget kérnie, hogy kényelmesen megéljen. 150 ezer forint mire elég a mai világban? – tette fel a kérdést, miután felsorolta fix költségeit. Erzsébet azonban nem esett kétségbe a magas árakat elnézve, pontosan tudja, hogyan kell takarékoskodni, ha nehéz idők járnak.
 
– Nagyon szeretem a süteményeket, de az alapanyagok drágák, így inkább lemondok erről. Jobban megéri, ha a boltban vásárolok egy kis pogácsát. Heti egyszer főzöm, nagy adagokat, majd az ételeket lefagyasztom a mélyhűtőben. A melegítést se a villanytűzhelyen csinálom, sokat fogyaszt, inkább beteszem a mikróba az ebédet – mesélte a korábban könyvelőként dolgozó nyugdíjas, aki a mosáson spórol a legtöbbet.
 
Erzsébet csak kéthetente mos, így kevesebb vizet fogyaszt egy hónapban
 
Fotó: Pozsonyi Zita
 
– Inkább félreteszem a szennyest, és kéthetente egyszer mosok. Muszáj jól beosztanom a pénzemet, hogy a gyerekek, unokák születésnapjára tudjak vásárolni ajándékot. Ezekkel a praktikákkal sikerül is – tette hozzá.
 
Erre elég havi 150 ezer forint
 
Rezsi: 60.000 forint
 
Élelmiszer: 46.000 forint
 
Telefon: 7000 forint
 
Internet: 2000 forint
 
Tévé: 4000 forint
 
Gyógyszer: 15.000 forint
 
Mosószer, öblítő: 2000 forint
 
Pogácsa: 4000 forint
 
Félretett pénz: 10.000 forint
 
Bevásárlás helyett vágás
 
Zsuzsa és István vidéki házukban fogadta munkatársainkat. A gönyűi házaspár nyugdíj-kiegészítésként még dolgozik, ám még így sem engedhetik el magukat.
 
– Sokkal rosszabb helyzetben lennénk, ha csak a nyugdíjunkból kellene megélni. Azért így is odafigyelünk arra, mire költünk, hiszen velünk lakik két unokánk is. Elsősorban a villanyra figyelünk nagyon oda, ha valaki felkapcsolva hagyja, nagyon megharagszom! – árulta el Zsuzsa. Emellett férjével minden évben kétszer vesznek nevelt csirkéket, azokat levágják, majd elosztják hetekre előre.
 
– Disznót is vágunk, így kis csomagokban tudjuk tárolni a húst, amiből így több is jut az asztalra, mintha boltban vásárolnánk – mondták. A házaspár spórolt pénzén egy évben kétszer is elutazik, azt vallják, nekik is ugyanúgy jár a kikapcsolódás, mint bárki másnak.
 
A vidéki házaspár előre lefagyasztja a húsokat 
 
Fotó: Varga Imre
 
Piacra jár
 
Ennyi nyugdíjas év után az ember megszokja, hogy mire van lehetősége, mi az amire teljesen felesleges vágyakozni – fogalmazott a 87 évesek rutinjával Mária, aki egyébként egy idősotthon lakója, így nagyjából teljes ellátást kap, de a nyugdíjának egy részét maga költheti el.
 
– Szinte pontosan az átlagnyugdíjat kapom, havonta néhány tízezer forint a költőpénzem. Mosóporért kijárok a piacra, a reumakrémek közül is az olcsóbb kiszerelést veszem. Ha tehetem, inkább az unokákra, dédunokákra költök, magamnak tavaly vettem utoljára egy télikabátot – sorolta az idős asszony.
 
Az elmúlt öt évben a családdal, fapados járattal eljutott az unokákhoz, Németországba, Rodoszon is töltött közösen pár napot a család.
 
– Barátnőimmel évszakonként beülünk egy elegánsabb cukrászdába, egy szelet süti a menü, egy finom kávéval, ilyenkor egy taxi is belefér. Primőr gyümölcsre rá sem nézek, az olcsóbb tejért is elsétálok a távolabbi üzletbe. Nagy a család, s a legnagyobb öröm, amikor együtt láthatom őket. Karácsonykor például ha le is kell járnom a lábamat, de valami apróság mindenkinek jut a fa alá.
 
Mária megnézi, hol kapja meg olcsóbban a nélkülözhetetlen dolgokat 
 
Fotó: Gaál Zoltán
 
 
Akciós újságra esküszik
 
Ferenc budapesti nyugdíjasként semmit sem bíz a véletlenre. Elmondása szerint az utóbbi hónapokban költött a legtöbbet élelmiszerre a nyugdíjához képest. Éppen ezért úgy véli, a boltban lehet leginkább spórolni.
 
– A nyugdíjasok költéséhez hozzátartozik a gyógyszer, aminek szintén magas az ára. Az én havi adagom 35 ezer, a nejemé 25 ezer forintba kerül, vagyis 60 ezer forint mínusszal indulunk. A januári, 5 százalékos emeléssel sem kerültünk beljebb, az infláció szó szerint megeszi a nyugdíjat. Én itthon sütöm a kenyeret, vásárláskor pedig az akciós újságra esküszöm. Pár napja 990 forintért vettem csülköt, ami a piacon több mint 2 ezer forint is lehet. Nem mindegy – mesélte.
 
Ferenc átlapozza az akciós újságokat, csak utána indul útnak bevásárolni
 
Fotó: Zsolnai Péter
 
Nem ugyanarra költenek

 

Farkas András, a Nyugdíjguru News alapítója szerint nem véletlen, hogy az idős emberek elsősorban az élelmiszerek esetében érzik leginkább a drágulást, hiszen pénzük körülbelül 30 százalékát bevásárlásra költik.
 
 
Az átlagnyugdíj szép lassan szakad le az átlagbérektől
 
 Grafika: Séra Tamás
 
– Náluk általában nincsenek gyermekellátással, iskolai kiadásokkal kapcsolatos kiadások, ezzel szemben jóval többet költenek gyógyszerekre, egészségügyi ellátásra és háztartási energiára. Bár az élelmiszervásárlás miatt úgy érzik, az infláció sokkal magasabb, mint a hivatalos 8,9 százalék, amihez a nyugdíjemelést is szabták, valójában közben a rezsicsökkentés esetükben nagyon dolgozik – vélekedett a nyugdíjszakértő, aki szerint novemberben újabb korrekciós emelés várható, ha az infláció meghaladja a 8,9 százalékot.
 
Milliós nyugdíjak
 
A Magyar Államkincstár adatai szerint 106 nyugdíjas kapott egymillió forint feletti időskori juttatást 2021-ben. A nyugdíjszakértők abban egyetértenek: millió feletti nyugdíjat úgy lehet elérni, ha valaki több száz millió forintos járadékot fizetett, és emellett hosszú szolgálati idővel is rendelkezik. A statisztikai adatokból kiderült az is, hogy tavaly 800 ezer fő felett volt azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akik havi 100 és 150 ezer forint között kaptak juttatást, 40 ezer idős embernek azonban az 50 ezer forintot sem haladta meg a nyugdíja.
 
 
blikk.hu