Így emlékezett a hősökre Áder János

2016.10.22 22:33

Először a hősökre, majd az áldozatokra, végül a veszteségre emlékezünk – mondta az államfő az 1956-os forradalom 60 évfordulója kapcsán szombaton este a budapesti Erkel Színházban.

Képtalálat a következőre: „1956”

Október 23-án a hősökre emlékezünk, november 4-én az áldozatokra, utána pedig arra a veszteségre, hogy több mint 200 ezer ember hagyta el Magyarországot, köztük Cziffra György zongoraművész, Zsigmond Vilmos operatőr, Makai Ádám költő, műfordító és Oláh György Nobel-díjas vegyészprofesszor – fogalmazott Áder János.

ader_janos_56_161022_mti.jpg

Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Cziffra 1956 címmel rendezett díszelőadáson az Erkel színházban október 22-én

MTI fotó: Máthé Zoltán

A köztársasági elnök a Cziffra 1956 címmel rendezett hangverseny előtti köszöntőjében felidézte a zongoraművész életének főbb eseményeit. A munkakeresését katonai szolgálata utána, első sikertelen kísérletét Magyarország elhagyására, amiért bebörtönözték és egy kőfaragó üzemben kellett dolgoznia, az 1956. október 22-én este tartott zongoraversenyét, amely sokak szerint szerepet játszott a forradalom kitörésében, és végül disszidálását, ami után Párizsban telepedett le.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának hangversenyén Kocsár Balázs karmester vezényletével és Balázs János zongoraművész közreműködésével felhangzik Beethoven Egmont-nyitánya, Bartók II. zongoraversenye és Brahms II. szimfóniája. A kiosztott ismertető szerint az ünnepi műsorral emlékeznek Cziffra György 1956. október 22-én este az Erkel Színházban tartott előadására, amelyen Bartók II. zongoraversenyével lépett fel.

mti.hu