Így építik le a Magyar Postát: a napilapot egyáltalán nem, a levelet lassabban viszik ki

2021.03.03 07:23

Már 15 éve is veszteséges volt a Magyar Posta hírlap üzletága, de csak most döntöttek úgy, hogy a nyártól nem kézbesítik a napilapokat. Már látszik, hogy a közbeszerzéseken ki léphet a helyébe.

kotábbi felvétel

Csak ebből az egy közbeszerzésből is lehet látni, hogy például melyik cég lehet a nyertese annak, hogy az állami vállalat úgy döntött, a napilapok kézbesítését kivonja a portfóliójából. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár pedig nem is tudott nyertest hirdetni a napilapos közbeszerzésén, mert nem érkezett be ajánlat. A Magyar Posta csak a hetilapokat és a magazinokat viszi ki 16 millió forintért a budapesti könyvtárakba.

Az elmúlt években jelentősen megváltoztak a hírlapolvasási és előfizetési szokások. A Magyar Posta által kezelt országos napilapok előfizetőinek száma 2016 óta folyamatosan és drasztikusan csökkent, ezen időszakban összesen több mint 60 százalékkal. Azért említettünk országos napilapokat, mert a megyei napilapok kézbesítését a kiadók maguk szervezik helyben. Piaci előrejelzések szerint a napilapok piacán a továbbiakban is csökkenő tendencia érvényesül

-  válaszolta lapunknak a Magyar Posta. Hozzátették: az állami társaság ezt a tevékenységet nem közszolgáltatás keretében végzi, hanem üzleti tevékenységként, így a döntést is gazdaságossági szempontok alapján hozták meg.

A lépés persze létszámcsökkentést is eredményezhet. A cégnél azzal számolnak, hogy a változásban közvetlenül érintettek számára más postai szakterületen kínálnak fel munkát, ennek előkészítése már megkezdődött. Lapunk által megkérdezett szakszervezeti forrásunk azt mondta, hogy az ilyen "racionalizálási" döntésekkel szemben tehetetlenek.

nfot.hu