Így játszanak a nyugdíjasokkal és a magyar családokal az állami hűtőcsere-pályázaton

2016.07.21 20:15

Érdekes "problémára" hívta fel figyelmünket egy olvasónk: szerinte a hűtő és fagyasztó készülékekre igénybe vehető vissza nem térítendő állami támogatás java részét lenyelik az ismertebb áruházláncok.

https://online-kalkulator.hu/wp-content/uploads/2016/05/H%C5%B1t%C5%91g%C3%A9pcsere-p%C3%A1ly%C3%A1zat-2016.jpg

A kormányzati hírek szerint dübörög az Otthon Meleg program, hűtő és fagyasztó gépek cseréjére vonatkozó alprogramja; az egyes régiókban folyamatosan merítik ki a rendelkezésre álló keretet az érintettek. Mint ismert, új hűtő és fagyasztó készülék beszerzése esetén vissza nem térítendő támogatást lehet kapni. A támogatás mértéke a vásárlás időpontjában érvényes bolti ár 50 százaléka, de legfeljebb:

    A+ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 25000 Ft/háztartási nagygép;

    A++ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 35000 Ft/háztartási nagygép;

    A+++ kategóriájú nagygép beszerzése esetén 45000 Ft/háztartási nagygép.


Ez mind szép és jó, egy olvasónk szerint azonban már megint csak a kereskedők, és a kormányzati propagandagépezet kaszál a háztartásoknak felkínált lehetőséggel:

Nagycsaládos háztartásként szeretünk volna részt venni a pályázaton, de a támogatott termékek listájából kiválasztott termékekről hamar kiderült, hogy azokat jóval a piaci ár felett kínálják a programban résztvevő ismertebb áruházláncok. Volt olyan termék, amelyet közel 200 ezer forintért tudtunk volna megvásárolni a regisztrált kereskedőknél, míg a neten pillanatok alatt találtunk olyan boltot, amely 155 ezret kért csak ugyanezért a készülékért. Így mégis mi értelme az egésznek? Már megint csak a kereskedők, és a politikusok járnak jól - jelezte az olvasó.

Körültekintően válasszunk kereskedőt!

Már mindjárt az elején fontosnak tartjuk leszögezni, hogy több mint ezer hűtőszekrény szerepel a támogatott termékek listáján, amelyeket bő 400 kereskedőnél lehet megvásárolni. Tehát igencsak nehézkes átfogó képet kapni az olvasónk által említett problémáról, mivel ahány kereskedő, annyi féle árazási stratégia. Sőt, még a franchise rendszerben működő áruházláncok egyes egységei között is akadhat komolyabb eltérés. Az kisboltokról, és az ott futó akciókról már nem is beszélve.

Mindazonáltal kíváncsiak lettünk, hogy egyedi, vagy gyakori problémáról van-e szó. Éppen ezért a támogatott termékek listájából, szúrópróba jelleggel kiválasztottunk néhányat, és megnéztük, mennyiért kínálják az adott típust a programban résztvevő nagyobb áruházláncok (a legtöbben ugye ezekben vásárolnak háztartási gépet), illetve mennyiért lehetne beszerezni ugyanazt a terméket egy árösszehasonlító portál segítségével.

Az hamar kiderült, hogy nagyon eltérő a láncok kínálata; gyakran előfordul, hogy adott terméktípus jellemzően egyetlen nagyobb kereskedőnél érhető csak el. Körképünkben ráadásul csak azokra a kereskedőkre szorítkoztunk, amelynek van webshopja is, így például a Tesco (a Tesco webshopjában nem lehet háztartási gépet venni), és az Auchan is kimaradt a vizsgálatból.

 

 

Media Markt

A Media Marktnál a Whirlpool "BSNF 8152 W No Frost" kombinált hűtőszekrényére esett a választásunk. A műszaki áruház webshopjában jelenleg 149 999 forintért vásárolható meg a termék, de hamar találtunk árösszehasonlító oldal segítségével olyan kereskedőt, amely mindössze 109 990 forintot kér a készülékért (és 5490 forintos kiszállítási díjat).

Ez 40 ezer forintos különbség, tehát mindössze 5 ezer forinttal kevesebb, mint a pályázaton maximálisan elnyerhető összeg.

Érdekesség, hogy utóbbi esetében egy, kvázi noname webshopról volt szó, de például az Extreme Digitalnál is 10 ezerrel olcsóbban érhető el ez a termék, mint a Media Marktban. Az Extreme Digital Zrt. több egysége is szerepel egyébként a program regisztrált kereskedőinek listáján, így ez is azt mutatja, hogy
nemcsak az "ilyen-olyan" netes boltok, de a komolyabb kereskedők szondázásával is rengeteget spórolhatnak a pályázni vágyó családok.

 

Euronics

Az Euronics kínálatából a Samsung "RR35H6610SS/EO" típusú készülékét vettük alaposabban górcső alá, amelyet 219 999 forintért találhatunk meg az elektronikai óriás kínálatában. Nos, az eredmény itt is érdekes, viszont az árkülönbség valamivel csekélyebb. Árösszehasonlító oldalon ugyanis 204 870 forint volt a készülék legolcsóbb ára; azt viszont fontos hozzátenni, hogy jóval kevesebben forgalmazzák ezt a készüléket, mint a Whirlpool esetében tapasztaltuk.

 

Extreme Digital

Az Extreme Digitalnál két termékre is rákerestünk: egyrészt az AEG "SCT71800S1" sorozatszámú, beépíthető hűtőszekrényét, másrészt a Gorenje "NRK6191CX INOX" alulfagyasztós berendezését vizsgáltuk. Előbbit 179 900 forintért kaphatjuk meg az edigital.hu-n, míg árösszehasonlító portálon 165 900 forintos a legjobb ajánlat, ráadásul a kereskedő ez esetben ingyenes kiszállítást is ígér.

A Gorenje esetében pedig csak azért nem találtunk jobb ajánlatot árösszehasonlító oldalon, mivel a webes óriásnál jelenleg 10 százalékos diszkonttal lehet megvásárolni a Gorenje termékeket (a termék teli ára egyébként 124 990 forint az Extreme Digitalnál, a legjobb árösszehasonlítós ajánlat pedig 119 990 forint volt).

 

Hogy lehet ez?

Egy korábbi, 2014-ben megjelent cikkünkben egyébként már súroltuk ezt a kérdéskört. Akkor a Media Markt a következő állásponton volt az árösszehasonlító portálokon megtalálható, "ilyen-olyan" netes kereskedőkről:

Általánosságban elmondható, hogy a termék összehasonlító portálokon szereplő árakat a Media Markt áruházlánc nem tudja biztosítani. Ennek oka, hogy az online kereskedők egy része a szürke zónában tevékenykedik. A Media Markt ezzel szemben teljes mértékben igazodik a jogszabályi környezethez és adózási rendszerhez. A túl kedvező árakat ezek az érintett cégek adómegkerüléssel érik el. A Media Markt pedig ezzel nem tud és nem is akar versenyezni.


Jelen cikkünk megjelenése után a Media Markt azonban a következő, pontosító nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünkbe:

A Media Markt az ország egyik legnagyobb raktárkészletével, minden jogszabálynak megfelelő működésével és szolgáltatásaival valamennyi mérvadó kereskedelmi szereplővel felveszi a versenyt a hazai piacon. Korábban is voltak cégek meglepően vonzó árakkal a piacon, raktárkészlet és megfelelő infrastruktúra nélkül, amelyekre az árösszehasonlító oldalakon lehetett ráakadni. Ezek egy része ma mát adóhatósági vizsgálat alatt áll. A Media Markt ezzel szemben teljes mértékben megfelel a mindenkori jogszabályi környezetnek és adózási szabályoknak. Meggyőződésünk, hogy csak így lehet hosszú távon, az ügyfelek és a magyar gazdaság érdekeit szem előtt tartva működni a piacon.

penzcentrum.hu