Így kerültek az ellenzéki népszavazás aláírásai a Nemzeti Választási Irodához

2022.01.21 15:26

Az aktivisták élőláncban adogatták egymásnak az íveket. Reagált a Nemzeti Választási Iroda.

Ahogy arról beszámoltunk, az Egységben Magyarországért néven induló ellenzéki pártok a népszavazási kezdeményezésükhöz kérdésenként összesen 235 ezer aláírást gyűjtöttek össze.
 
Mindezt Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt jelentette be egy tegnapi Facebook-videójában.
 
Ellenzéki aláírásgyűjtés
 Facebook/Márki-Zay Péter
 
Mivel a népszavazáshoz a szükséges aláírások száma 200 ezer, így mindez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel a Parlament kiírja a népszavazást az alábbi kérdésekben.
 
  • "Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?"
  • "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?"
 
 Facebook/Márki-Zay Péter
 
Pénteken délelőtt ellenzéki aktivisták élőlánccal, egymásnak adogatva juttatták el az íveket a Nemzeti Választási Irodának.
 
Az eseményen Karácsony Gergely budapesti főpolgármester arról beszélt, hogy a népszavazás nemcsak a fent említett két kérdésről szól, hanem arról is, hogy visszaadják a politikába vetett hitet és a hogy a hatalom gyakorlói mennyire hagyják az embereket beleszólni az őket érintő ügyekbe.
 
Karácsony Gergely
 Fotó:Balogh Zoltán / mti.hu
 
A főpolgármester szerint április 3-án lesz egy másik népszavazás is, ami az Orbán-kormányról szól.
 
Az eseményen nem tudott jelen lenne a koronavírus-fertőzött Márki-Zay Péter, aki szerint az aláírásgyűjtés sikere azt mutatja, hogy az ország változást akar.
 
Az eseményen több ellenzéki politikus is felszólalt.
 
 Facebook/Márki-Zay Péter
 
Már pénteken elkezdik a Karácsony Gergely által szervezett két országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveinek ellenőrzését - tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteken az MTI-t, hozzátéve, hogy az irodának 60 nap áll rendelkezésére, hogy az aláírásokat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően leellenőrizze.
 
 Facebook/Márki-Zay Péter
 
Az NVI a közleményében kitért arra is, hogy a korábbi évek népszavazási kezdeményezései alapján látható, hogy több hetet vesz igénybe a teljes ellenőrzési folyamat.
 
Fotó: Balogh Zoltán / mti.hu
 
Az időtényező azért fontos, mert közel sem biztos, hogy az ellenzéki népszavazás körüli jogi procedúra lezajlik április 3-ig, amikor is parlamenti választások és a kormány által kezdeményezett „gyermekvédelmi” népszavazás zajlik majd.
 
nyugat.hu