Így lehet pár fokkal melegebb a lakás anélkül, hogy feltekerné a fűtést

2019.01.08 18:08

Az előttünk álló héten a napok jelentős részében a hőmérő higanyszála nem nagyon mászik a pozitív tartományba, még a déli, legmelegebb órákban is maximum 3-4 fokra lehet számítani - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből. Vagyis a munkából hazaérve érdemes feljebb tekerni a fűtést, ha nem akarunk fagyoskodni, viszont a fűtésszámla komoly kiadást jelent a családoknak ezekben a hónapokban. Mutatunk néhány trükköt, amelyek segítségével anélkül varázsolhatunk meleget az otthonunkba, hogy az a rezsin meglátszódna.

 

Magyarországon a 4,4 millió lakás kétharmada energetikailag elavult, a lakosság által felhasznált energia 40-50 százaléka megtakarítható lenne, ha az épületek megfelelően szigetelnének. Csakhogy sokaknak nincsen pénze a felújítás finanszírozására. Így viszont rengeteg pénzt emészt fel a téli fűtési időszak: a KSH A háztartások fogyastása 2017 című kiadványa szerint a kiadások második legnagyobb szelete a lakásfenntartás és háztartási energia, az erre fordított 17,5 ezer forintos egy főre jutó havi összeg reálértéken 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.
 
A lakásfenntartáson belül a legnagyobb arányú kiadás a 11,1 ezer forintos fejenkénti havi összeget jelentő háztartási energia volt, amelyen belül gázra 4031, elektromos energiára 3562, szilárd tüzelőanyagokra 2547, meleg vízre és távhőre 953 forintot költöttek a háztartások.
 
Így melegítheti fel a lakást, hogy az egy filléredbe se kerüljön
 
A nappali levegője ideálisan 21 fok hőmérsékletű, a hálószobában legkellemesebb a 18-19 fok - olvasható a Webbeteg oldalán, amely megjegyzi, kisgyermekeknél, kiváltképpen csecsemőknél ennél egy-két fokkal magasabb hőmérséklet kívánatos.
 
Hogy hogyan lehet úgy plusz néhány fokkal felmelegíteni a lakást, hogy azt ne érezzük meg a fűtésszámlán? A Huffington Post összegyűjtött 7 trükköt, amivel mindez sikerülhet.
 
Huzatfogó párna: az ablakpárkány és az ablak által bezárt derékszögbe érdemes tenni egy párnát, ami felfogja a beáramló hűvös levegőt a rosszul záró ablakoknál.
 
Vastag függönyök: a rosszul szigetelő ablak ellen jó megoldás lehet egy vastag függöny is. Ha süt a nap, a függönyt érdemes elhúzni, hogy a nap melege fűtse a lakást, de este mindenképp engedd le a redőnyt és húzd be a függönyt is.
 
Öntapadós szigetelőcsík: az öntapadós szivacscsíkokat ma már mindenféle méretben, anyagban és formában beszerezheted a barkácsboltokban, könnyű feltenni és a hatását azonnal érezni fogod!
 
Meleg takaró: érdemes beruházni új, meleg takaróra, plédre, és este a fűtés felcsavarása helyett inkább betakarózni.
 
Hővisszaverő fólia: a radiátor mögé téve a radiátor melege visszaverődik a szoba belseje felé, és nem a falban fog elnyelődni. Ugyanilyen hatást nyújt az ablakra ragasztható szigetelőfólia is, melyet szintén barkácsáruházakban szerezhetünk be.
 
Vastag szőnyeg: egy jó szőnyeg nem csak esztétikailag dobja fel a lakást, de remek szigetelő tulajdonsággal is rendelkezik.
 
Melegvizes palack: tölts meg egy palackot jó meleg vízzel, és tedd a lábadhoz éjszakára, a takaró alá.
 
Ahelyett, hogy feltekernéd a fűtést, érdemes otthon is rétegesen öltözni és vastag, meleg zoknit viselni. Már pusztán azzal, ha erre odafigyelünk is spórolhatunk a fűtésen.
 
penzcentrum.hu