Így lehetne tanulni az osztrák egészségügytől

2019.09.16 08:41

Alapvető különbségek vannak az ausztriai és a magyarországi járóbeteg-szakellátás között, az osztrákok javára – mondta el az InfoRádiónak Vargha András radiológus szakorvos, aki hét éve dolgozik Ausztriában. A Medicina 2000 Konferencián is előadó szakember felhívta a figyelmet arra, hogy nyugati szomszédunknál kevésbé leterheltek az egészségügyi dolgozók, és kitért az állami- és magánszektor együttműködésére is...

Így lehetne tanulni az osztrák egészségügytől
Fotó: Pexels.com
 
 
Az ausztriai járóbeteg szakellátás, leegyszerűsítve, lényegesen jobbnak mondható, mint a magyar, de ez nem azt jelenti, hogy tökéletes – emelte ki Vargha András radiológus szakorvos az InfoRádiónak nyilatkozva.
 
Mint fogalmazott, egészen más evolúciója van az osztrák rendszernek, nem volt meg az a törése, amit Magyarországon a szocializmus évtizedei okoztak. Emellett az elmúlt évtizedekben is a többi nyugat-európai országéhoz hasonló fejlődés volt megfigyelhető, ami idehaza csak részben valósult meg, leginkább az utóbbi években a kórházépületek és rendelőintézetek felújítása, valamint a műszerberuházások révén.
 
Óriási különbség, hogy az egészségügyi személyzet, tehát az orvosok, a nővérek és asszisztensek, az említett
 
töretlen fejlődést élvezhették, ami nagyban meglátszik a felkészültségükben és hozzáállásukban,
 
folytatta a szakember. Sokkal professzionálisabban szervezett, és professzionálisabb háttérrel rendelkezik az osztrák járóbeteg ellátás, ezáltal a személyzet is odaadóbb.
 
Ez marad el
 
A fejlődésbeli különbségeken túl, Vargha András úgy látja, Magyarországon égetően sürgős lenne elkezdeni a humán erőforrással foglalkozni, hiszen
 
Ausztriában közel sem annyira túlterhelt az egészségügyi személyzet, mint idehaza.
 
Tudni kell, tette hozzá a radiológus szakorvos, ami ugyan egy kicsit konyhatitoknak számít, de az egészségügyi személyzet továbbképzésének az egyik legfontosabb eleme maga a munka: Vargha András például a munkaidejében a klinikusokkal konzultál, és a fiatalok nevelésével foglalkozik, hiszen ebből tanulhatnak a legtöbbet.
 
Magyarországon épp ez marad el, miután évtizedek óta annyira szűkre szabott az egészségügyi személyzet, hogy egyszerűen nem jut rá elég idő – tette hozzá –, ezáltal az elkövetkezendő időkben sokkal nagyobb energiákat kellene fordítani Magyarországon, emelte ki.
 
Ausztriában
 
nagyon jó kombinációja van az állami- és magánfinanszírozásnak,
 
jegyezte meg végezetül a szakember. Létezik egy nagyon erős szociális háló, miután mindenki fizeti a társadalombiztosítási járulékot, azonban választani lehet a különféle biztosítási formák között is. Bonyolult, azonban kiválóan személyre szabható a rendszer, amelyben bizonyos dolgokért a betegnek is fizetnie kell.
 
 
infostart.hu