Így trükköznek a boltosok az egyre több leárazásnál: erre kell figyelni

2015.01.03 07:09

Sok üzletben már a két ünnep között, sőt, a karácsony előtti napokban is találkozhattunk leértékelésekkel, de a boltok januártól izzítják be igazán az akciórakétákat. A Pénzcentrum azt is mutatja, mire ügyeljen az, aki leárazott terméket vásárol.

Már a karácsonyt megelőző napokban is szép számmal találkozhatott leárazásokkal az, aki valamelyik nagyobb bevásárlóközpontban járt. A ruházati boltok meglehetősen korán beindították az akciókat, a két ünnep között pedig már az üzletek túlnyomó többségében találkozhattunk a leértékelés százalékait jelző feliratokkal.

Az igazán nagy kedvezmények azonban csak most jönnek. A Pénzcentrum piaci információi szerint az alábbiakra lehet számítani a következő hetekben:

    Február végéig, március elejéig kitartanak a leárazások

    Fokozatosan nő a kedvezmények mértéke, várhatóan februárra már nem lesz ritka a 70-80 százalékos leértékelés sem

    Ez persze a készletek csökkenésével is jár

    Így fokozatosan csökken majd az akciós termékeknek szánt hely a boltokban

    A webshopokban is egyre több akciós termékkel találkozhatunk

    A ruházati boltok indítják a leárazásokat, őket követik a lakberendezési üzletek, de várhatóan heteken belül a műszaki cikkeknél is találkozhatunk kedvezményes időszakokkal


Forrásaink felhívták a figyelmet arra, hogy legyünk óvatosak, ha már a leértékelés kezdeti időszakában túl nagy arányú árengedményekkel találkozhatunk. Ez a legtöbb esetben azért lehetséges, mert korábban egy rövid ideig felvitték az árakat az adott boltban, így most könnyen írják ki a 80-90 százalékos leértékelést a kirakatba. A másik bevett kereskedői gyakorlat, hogy csak néhány terméket kínálnak ilyen nagy arányú kedvezménnyel, de ez pont elég arra, hogy becsalogassák a vevőket.

Így működik a garancia az akciós termékeknél
Sokszor találkozhatunk azzal a kereskedői reakcióval, mely szerint akciós terméket nem váltanak vissza, nem cserélnek. Fontos tudnunk, hogy akciós termék esetén is ugyanazon jogokkal rendelkezünk, mintha nem leértékelt terméket vettünk volna. Azaz megilletnek bennünket a szavatossági, jótállási jogaink, függetlenül az árcsökkenéstől, mely meglehetősen gyakori karácsony táján. Mindez alól egyetlen kivétel van: ha azért akciós az áru, mert valamilyen hibája van, és ezt a vásárláskor a tudomásunkra hozzák, ezen hiba miatt nem reklamálhatunk.

Szintén gyakorta találkozunk azzal a kereskedői módszerrel, melynek értelmében a hibás termék javítása, vagy ugyanolyan árura történő cseréje helyett egy másik, hasonló árucikket ajánlanak fel részünkre, akár plusz ráfordítás nélkül, akár további ráfizetés mellett. Azaz levásárolhatjuk a hibás termék árát, akár egy kapott kupon, vagy bón segítségével. Természetesen elfogadhatjuk ezen felkínált lehetőséget, de nem kötelezhet bennünket a kereskedő a levásárlásra, azt nem vagyunk kötelesek elfogadni, és ragaszkodhatunk szavatossági, jótállási jogainkhoz.

Azt is tudnunk kell, hogy tartós fogyasztási cikk esetén - melynek körét jogszabály határozza meg, ide tartoznak tipikusan a műszaki, háztartási cikkek többek között -, ha a vásárlástól számított három munkanapon belül élünk hibás termék miatt csereigénnyel, úgy nem hivatkozhat a kereskedő arra, hogy az esetleges aránytalan többletköltség miatt inkább javítja csere helyett a terméket. Végül, de nem utolsó sorban nagyon fontos: vásárlás előtt alaposan tájékozódjunk az egyes termékekről és lehetőségeinkről. Ha pedig hibásnak minősül az áru, ne féljünk élni lehetőségeinkkel, merjük jogainkat érvényesíteni.

penzcentrum.hu