Így trükköznek a szerződéssel: vigyázzon a termékbemutatókon!

2014.12.12 05:22

A fogyasztóvédők arra figyelmeztetnek: mindenki körültekintően vásároljon a termékbemutatókon. Egy céget épp most meszeltek el tisztességtelen szerződés miatt.

Termékbemutatók: egy cég tisztességtelen szerződést kötött
Érdemes körültekintően vásárolni a termékbemutatókon, mert egyes cégek tisztességtelen szerződési feltételeket alkalmazhatnak szerződéseikben, amire hivatkozva aztán nem biztosítják a fogyasztónak az indoklás nélküli elállás jogát - figyelmeztet csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete (FOE).

Az egyesület annak kapcsán hangsúlyozta ezt, hogy az általa a Royal Life International Kft.-vel szemben indított perben a Fővárosi Törvényszék kimondta: a cég tisztességtelen szerződési feltétellel korlátozta a fogyasztókat abban a jogukban, hogy meggondolják magukat a termékbemutatón történő vásárlás után.

Nagyon át kell nézni, mit írunk alá
A FOE kiemeli: a jogszabály hiába biztosította az indokolás nélküli elállás jogát, azt nem gyakorolhatják a vásárlók, ha a vállalkozás telephelyén történik a termékbemutató és a szerződés tartalmazza, hogy ott vásárolták meg a több százezer forintos termékeket. Épp ezért kell magát az aláírandó papírokat is alaposan áttanulmányozni aláírás előtt, ráadásul az sem ritka, hogy bizonyos cégek tisztességtelen szerződési feltételeket alkalmaznak - írja az egyesület.

Főleg idős, beteg ügyfeleik vannak
A Fővárosi Törvényszék a kapcsolódó, jogerős ítéletében azt mondta ki, hogy semmis a Royal Life International Kft. azon szerződési feltétele, amely szerint bizonyos higiéniai jellegű termékeknél (például infra, mágnes terápiás ágybetét) a vevő nem gyakorolhatja az átvételtől való elállási jogát a csomagolás felbontása után, és nem jogosult visszaadni a terméket.

A szerződési feltétel semmisségét a Royal Life International Kft.-vel szerződő valamennyi félre kiterjedő hatállyal állapította meg a bíróság, egyúttal kötelezte arra is a vállalkozást, hogy törölje az általános szerződési feltételekből a vonatkozó részt és a továbbiakban ne alkalmazza. A cég elsősorban egészségügyi, háztartási termékeket kínál bemutatóin, kiemelten az idősebb, nyugdíjas, illetve beteg fogyasztók részére. Az egyes termékek értéke akár a több százezer forintot is elérheti, ezért kiemelten fontos, hogy a fogyasztók – amennyiben otthon nyugodt körülmények között átgondolják a döntésüket - élni tudjanak a jogszabály biztosította indokolás nélküli elállási joggal, melyet a vállalkozás megpróbált korlátozni a szerződésekben.

Nem számít, hogy fel van bontva
Az ítélet indokolása szerint a csomagolás felbontása nem jelenti azt, hogy a fogyasztó ne tudná teljes egészében visszaszolgáltatni a terméket, tehát a szerződés ezen pontja olyan korlátozást tartalmaz a fogyasztó elállási jogának gyakorlására vonatkozóan melyet tilt a jogszabály.

A FOE kiemeli: ha a fogyasztó vitába keveredik egy termékbemutatós céggel, javasolt a fővárosi és a megyei kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületekhez fordulnia a vita gyors, ingyenes rendezéséért.

privatbankar.hu