Így ünnepelnek Borsod-Abaúj-Zemplén megye településein március 15-én

2019.03.14 14:25

A települések, civil szervezetei, egyesületei és pártok tartanak ezekben a napokban megemlékezéseket szerte a megyében az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 171. évfordulójának tiszteletére.

Képtalálat a következőre: „március 15 2019 https”
 

Összeállításunkban a városok és nagyobb települések programjaiból szemezgettünk.

 

Március 15., péntek
 

Alsózsolca

10.00 Koszorúzás és megemlékezés az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, valamint az 1849-es Zsolcai csata emlékére a temető előtti téren. Beszédet mond Szilágyi László polgármester.
 

Borsodnádasd

17.00 Gyülekező a Közösségi Ház előtti parkolóban.
 
17.30 Térzene a Petőfi téren.
 
17.30 Fáklyás felvonulás a Közösségi Háztól a Petőfi térre.
 
18.00 Ünnepi műsor, koszorúzás. Ünnepi beszédet mond Kormos Krisztián, Borsodnádasd város polgármestere. Az ünnepi műsorban közreműködik a Rákóczi Péter Ifjúsági Fúvós­zenekar, a Borsodnádasdi Móra Ferenc Általános Iskola hatodik évfolyamos tanulói és Király Tibor. Felkészítő tanárok: Érsek Péter és Sági Tibor.
 

Felsőzsolca

10.30 Ünnepi megemlékezés a Hősök terén. Beszédet mond Csöbör Katalin országgyűlési képviselő.
 

Kazincbarcika

 
9.30 Ünnepi műsor a Mezey István Művészeti Központban. Közreműködik Szalóki Ági Liszt Ferenc-díjas előadóművész, dalszerző, és az Akkord Színpad. Ünnepi beszédet mond Szitka Péter polgármester.
 
10.00 Koszorúzás a Jókai téren.
Közreműködik a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola Ifjúsági Fúvószenekara.
 
10.30–12.00 Családi történelmi játszóház a Mezey István Művészeti Központban.
 

Mezőcsát

10.00 Ünnepi istentisztelet a református templomban, Gazda István református lelkipásztor, az egyházközség énekkara és a Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskola diákjainak szolgálatával.
 
11.00 Ünnepi program a Hősök terén. Ünnepi beszédet mond Siposné Horváth Anita, Mezőcsát polgármestere. A megemlékezésen részt vesz Tállai András miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő. Az ünnepi műsorban közreműködik Jancsó Dóra színművész, Radnai Erika, a Miskolci Nemzeti Színház tagja, Koczka Ferenc Csaba, a Mezőcsáti Népi Együttes, a Lilla Akác Nyugdíjas Klub. Koszorúzás és kitüntetések átadása.
 

Mezőkeresztes

17.45 A fáklyás felvonulás résztvevőit a Coop ABC és az általános iskola parkolójába várják. A menet 18 órakor indul a városháza előtti térre, ahol Majoros János polgármester mond ünnepi beszédet. A műsorban fellépnek a Harmatcsepp Óvoda és Bölcsőde növendékei, az általános iskola tanulói, a Mezőkeresztesi Kamarakórus, Korpás Zoltán, valamint Tari Botond, a Beatrice tagja. Az ünnepséget koszorúzás zárja.
 

Miskolc

9.00–16.00 ’48-as családi nap a Szent István téren
 
9.00 Csöbör Katalin országgyűlési képviselő köszöntője és koszorúzás a Petőfi téren
 
9.25 Főhajtás gróf Battyhyány lajos emléktáblájánál, Deák Ferenc szobránál, Lévay József szobránál, Szemere Bertalan szobránál, Petőfi Sándor emléktáblájánál és gróf Széchenyi István szobránál.
 
10.00 Ünnepség az Erzsébet téren. Himnusz a Miskolci Nemzeti Színház énekkarának kíséretével. Dr. Kriza Ákos polgármester beszéde. Hubay György országgyűlési képviselő köszöntője. Koszorúzás Kossuth Lajos szobránál. A Miskolci Nemzeti Színház műsora. Szózat a Miskolci Nemzeti Színház énekkarának kíséretével.
 
10.00 és 12.00 Fegyverbemutatóval egybekötött múzeumpedagógiai foglalkozások a Herman Ottó Múzeum Papszeri Kiállítási Épületében. Közreműködik a Lengyel Légió Hagyományőrző Egyesület.
 

Nyékládháza

10.00 Ünnepség az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 171. évfordulójának tiszteletére. Helyszín a Kossuth Lajos Általános Iskola udvara. Ünnepi köszöntőt mond Surmann Antal polgármester.
 

Ózd

9.00 Lovas felvonulás a városközponti nagyparkolóból a Petőfi térre a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület vezetésével.
 
10.00 Ünnepség a Petőfi téren. Ünnepi beszédet mond Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere. „Magyarnak lenni jó!” – az ÓMI Zenés Színház, az Ózdi Néptánc Egyesület és a Szabad Szombat Táncegyüttes zenés, táncos, irodalmi műsora. Koszorúzás.
 
13.00 Ünnepség Ózd-Hódoscsépányban, a Petőfi szobornál. Ünnepi köszöntőt mond Fidrus Péter alpolgármester, területi képviselő. Ünnepi műsor: ÓMI Zenés Színház. Koszorúzás, közreműködik a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület.
 

Pálháza

14.00 Koszorúzás a Református Templomkertben. Közreműködik Tóth László énekművész.
 
15.00 Városi ünnepség a Térségi Művelődési Házban. Ünnepi beszédet mond dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő. A Black Rose Project ünnepi műsora.
 

Sajóbábony

17.00 Fáklyás felvonulás a városházától. Ünnepi beszédet mond: dr. Szilva István polgármester.
 

Sárospatak

11.00 Városi ünnepség az Újbástya Rendezvénycentrumban
 
16.00 Történelmi játszóház, kokárda-, zászlókészítés az Újbástya Rendezvénycentrumban
 
17.00 Múltidézés zenével, tánccal, irodalommal a Pilvax kávéházi hangulat jegyében az Újbástya Kazamatában. Közreműködik a Szikes zenekar, A Művelődés Háza Kamarakórusa, a Bodrog néptáncegyüttes és sokan mások.
 

Sátoraljaújhely

10.00 A Himnusz után köszöntőt mond Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere a Kossuth téren. Ünnepi beszédet tart Dankó Dénes, Sátoraljaújhely alpolgármestere. Az ünnepi műsort „Örökké lobogjon…!” címmel a Petőfi Sándor Református Általános Iskola tanulói adják. Közreműködik a Dohánygyári Fúvószenekar. Koszorúzás.
 

Szerencs

9.00 Koszorúzás az 1848-as emlékműnél a Kossuth téren. Beszédet mond: Nyiri Tibor polgármester. Közreműködik: Hegyalja Pedagógus Kórus.
 
10.00 Ünnepi megemlékezés a Rákóczi-vár színháztermében. Beszédet mond Koncz Ferenc országgyűlési képviselő. Műsor: Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola.
 

Tiszaújváros

16.00 Ünnepi műsor a tiszaszederkényi hősi emlékműnél. Ünnepi beszédet mond Illés Zsófia Panna, a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium diákja. Közreműködik a Derkovits Fúvószenekar, a Bokréta Citerazenekar, a Mezei Virág Népdalkör és a Kulissza Játékszín. Koszorúzás.
 
18.00 Fáklyás felvonulás. Útvonal: Református templom, Bethlen Gábor út, Kazinczy út, Tisza út, Március 15. park, Petőfi-szobor.
 
18.30 Megemlékezés a Március 15. parkban, a Petőfi-szobornál. Ünnepi beszédet mond Kelemen Aliz, a Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium diákja. Közreműködik a Derkovits Fúvószenekar, a Pántlika Néptáncegyüttes, Eötvös Diákszínpad. Koszorúzás.
 
19.00 Díszünnepség a művelődési központ színháztermében. Ünnepi zongorajáték. Közreműködik Váradi László zongoraművész. Kitüntetéseket ad át Bráz György polgármester és dr. Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere.
 

Tolcsva

17.00 Szentmise a Hazáért
 
17.30 Magyar Kálvária – kereszt­út Magyar Nemzetünkért.
 
 
 
boon.hu