Így változna meg a háziorvosi praxis: a betegeket is érinti

2015.08.17 05:50

Átlakul majd a tervek szerinte a háziorvosi ellátás rendszere, egységesítik majd a juttatásokat és az ügyelettel kapcsoaltos elvárásokat. Az is újdonság az új alapellátási törvényben, hogy minden betegnek kötelezően kell majd háziorvost választania.

Nemcsak a háziorvosokra, hanem a betegekre is várnak változások, ha elkészülnek a miniszteri rendeletek az új alapellátási törvényhez. Jutalmaznák a szűrővizsgálatokat, és a jövőben mindenkitől elvárják majd, hogy regisztráljon egy háziorvosnál - írja az Origo.

Ma Magyarországon körülbelül 200-300 betöltetlen háziorvosi praxis van. Érthető, hogy nem sokan tolonganak ezekért a pozíciókért, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint egy 20-30 éve praktizáló háziorvos, akinek 1200 beteget kell ellátni, havi nettó 130-150 ezer forint között van a bére.

Egyes területeken nagyobb a hiány, ez lehet azért is, mert az önkormányzatok eltérően, különböző mértékben vállalják a terheket. Ez megváltozna a jövőben: az Egészségügyi Államtitkárság egységesítené az önkormányzatok és az orvosok közti szerződéseket, a juttatásokat. Ugyanígy településenként változik egyelőre az is, mi jár az ügyeletért, és hogy egyáltalán kötelező-e egy háziorvosnak.

A változások között szerepel ezek mellet az is, hogy bevezetik a "kollegiális szakmai vezető háziorvos" intézményét. A kistérségekben ő koordinálja majd a háziorvosok munkáját, szervezi az ügyeletet, a helyettesítést, a továbbképzéseket. A tervek szerint őt nem a minisztérium, hanem a többi háziorvos választja majd meg.

Az új alapellátási törvényben nagy hangsúlyt kapnak a szűrővizsgálatok: az orvosoknak el kell érniük, hogy a páciensek minél több vizsgálatra menjenek el. Cserébe a részvételt díjazná az állam, de ennek részletei még nincsenek kidolgozva. Ez aligha segít majd azokon, akik azért nem járnak szűrésre, mert nem tudnak. Sokaknak ugyanis ahhoz, hogy valamelyik közeli város kórházába elutazzanak, néha egy egész napos szabadságot ki kell venniük, ami nem oldható meg.

Annak is véget akar vetni az államtitkárság, hogy néhány beteg egyáltalán nem választ háziorvost. A jövőben mindenkitől elvárják majd, hogy regisztráljon valakinél, és adja le a tb-kártyáját. Attól viszont továbbra sem kell senkinek tartania, mi történik, ha éppen nem otthon vannak, amikor ellátásra van szükségük. Őket tartózkodási helyükön ambulánsan látja el továbbra is a háziorvos - írta az államtitkárság.

penzcentrum.hu