Így viszonyulnak a magyarok az idősek új vásárlási sávjához

2020.11.27 10:21

Mint ismert, ismét bevezették az idősek vásárlási idősávját - igaz, a tavaszihoz képest kicsit más formában. A magyarok pedig nagyon megosztottak a kérdésben...

Fotó: Getty Images
 
Az új intézkedések értelmében nem korlátozzák a 65 éven felülieket, bármikor vásárolhatnak az élelmiszerboltokban, a patikákban és a drogériákban. A többiek számára azonban a hétköznap 9 és 11 óra, illetve a hétvégén 8 és 10 óra közötti időintervallum tiltott. Ami a dolgozókat illeti, nem lett fényesebb a helyzetük, hiszen az este 19 órás általános zárás már amúgy is megnehezítette azok dolgát, akik hétköznap 17 órakor végeznek a munkával – alig tudnak bevásárolni. Akik pedig hétvégén valamilyen családi programot terveznek valószínűleg éppen 8 és 10 óra között intéznék a bevásárlást, de akkor sem tudják – írja a Napi.hu. Vajon az idősek mennyire veszik komolyan a védett sávot? Hányan mennek vásárolni azon kívül, különösen a 17 és 19 óra között?
 
Az emberek 40 százaléka szerint az intézkedés nem segít az időseken, 57 százalékuk támogatja az idősávot – derül ki a Pulzus Kutató, a Napi.hu számára készített reprezentatív kutatásából. Egyesek az egészségmegőrzéssel érveltek, mások pedig azt emelték ki, hogy ez az idősáv elegendő az időseknek. Emlékezzünk vissza, tavasszal éppen amiatt panaszkodtak a kereskedők, hogy az akkori 3 órás sáv túl hosszú, és a boltok konganak az ürességtől. A mostani 2 óra megfelelőnek bizonyul sokak szemében.
 
Szakadás az idősek és fiatalok között
 

A 60 éven felüliek sokkal nagyobb arányban támogatják ezt az intézkedést, mint a fiatalabbak. A körükben 70 százalék a támogatók aránya és csak 28 százalék szerint nem jelent segítséget – a maradék 2 százalék szerint kevés a 2 óra. Bár összességében a 60 év alattiak is inkább támogatják az intézkedést, de a teljes mintával szemben körükben 45 százalék az elutasítók aránya. Az Eger televízió szerdai összeállításában is érdekes véleményekre bukkanni: a tévének nyilatkozó idős vásárló azt emelte ki, hogy délelőtt valóban nincs olyan tömeg, amely veszélyeztetné az egészségüket. Többeknek át kell ütemezniük a napirendjüket, míg másokat egyenesen bosszant, hogy az idősek egyébként a nap többi szakában is vásárolhatnak.
 
Ha az iskolai végzettségeket nézzük, a középfokú végzettségűek között nagyobb az elutasítók aránya mint akár a diplomások, akár a 8 általánost végzettek között, míg területi megoszlásban Budapesten kevéssé nyerte el az emberek tetszését az idősáv, a legkisebb községekben élők 5 százaléka szerint kevés a két óra. Nemek szerint a nők – akik között demográfiai okokból több a 65 éven felüli – inkább egyetértenek az intézkedéssel, a férfiak kevésbé, de 50 százaléknál így is magasabb az arányuk – derült ki a kutatásból.
 
startlap.hu / napi.hu