Ilyen, amikor a nyugdíjas-kérdés támaszt meg egy iparágat

2014.12.26 07:52

Óvatosan derűlátó a biztosítási szakma: 2014-ben végre majd minden szegmensben nőtt a díjbevétel. A Mabisz elnöke szerint jövőre is a nyugdíjbiztosításokról szólhat az életpiac

 

Biztató jelek mutatkoztak 2014-ben a hazai biztosítási piacon, és várhatóan 2015-ben is folytatódik a növekedés – mondta Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke az MTI-nek.

Az első három negyedéves eredmények kapcsán úgy fest, hogy a tavalyi trendforduló után idén is növekedik a piac, ráadásul idén minden fontos üzletágban növekedést lehet tapasztalni. A vagyonbiztosítások díjbevétele 3,3, a gépjármű biztosítások 5,2, az egyszeri- valamint a folyamatos díjas életbiztosítások 4,1 illetve 2,6 százalékkal bővültek.

Jól indultak a nyugdíjbiztosítások is: a Mabisz adatai alapján már 45 ezer ügyfél döntött az öngondoskodás ezen, adókedvezménnyel támogatott formája mellett, ami jótékonyan hatott a folyamatos díjas életbiztosítások piacára is.

A kgfb-nél a díj, a casco-nál a szerződő hiányzik
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokkal (kgfb) kapcsolatban Pandurics Anett elmondta, hogy idén 142 ezerrel több kgfb-szerződést regisztráltak a biztosítók, mint egy évvel korábban, köszönhetően annak, hogy nőtt a forgalomba helyezett új és használt gépjárművek száma, így a kgfb díjbevétel is enyhén emelkedett. Ugyanakkor a díjemelkedés ellenére az Európai Unión belül továbbra is Magyarországon a legalacsonyabb a kötelező biztosítás díjszintje – szeptember végén az éves átlagdíj alig haladta meg a 20 ezer forintot, a személygépjárművek átlagdíja éves szinten nem haladja meg a 13-14 ezer forintot - emelte ki az elnök.

Ami gondot okoz, hogy a gépjárműállomány növekedése nem tudta ellensúlyozni a casco biztosítások számának csökkenését. Idén kevesebb, mint 800 ezer casco-biztosítást kezeltek a biztosítók. Pandurics Anett szerint amennyiben 2015-ben folytatódik az újautó értékesítés felfutása, az remélhetően pozitív hatással lesz a casco biztosítások piacára is, így ebben a szegmensben is megindulhat a növekedés.

Biztató jövő?
A jövő évi növekedési kilátásokra rátérve a Mabisz elnöke kiemelte, hogy a vagyonbiztosítások területén - azon belül is az ipari vagyon- és felelősségbiztosítások esetén - lehet számítani bővülésre. Különösen a veszélyes tevékenységet végző ipari üzemeknél nagy az alulbiztosítottság, ezért ezen a téren lát fejlődési lehetőséget.

A szakmai és általános felelősségbiztosítások területén évről évre lassú, folyamatos fejlődés látható, ami várhatóan 2015-ben is folytatódik majd. Ezen belül a vezetői felelősségbiztosításoknál már 2014-ben látszott az elmozdulás, amiben valószínűleg számottevő szerepet játszott az új polgári törvénykönyv 2014. márciusi életbe lépése, amelyben módosultak a vezetői felelősségi szabályok, ennek köszönhetően - rövid ideig - ez a termékkör fókuszba került.

Az életbiztosításoknál várhatóan tovább tart majd a nyugdíjbiztosítások térhódítása. A biztosítótársaságok és a Mabisz is jelentős erőforrásokat fordít arra, hogy minél szélesebb körben ismertek legyenek a nyugdíjbiztosítási termékek előnyei.

privatbankar.hu