Ilyen egyszerűen fosztanak ki az ATM-nél: videón a csalók legújabb módszere

2018.06.22 07:56

Nyár elején vagyunk, sokaknak még hátra van a jól megérdemelt nyári szabadság. Ebben az időszakban azonban jelentősen megugrik a bankkártyás visszaélések száma, hiszen nyaralás alatt az emberek jobban elengedik magukat, illetve a külföldön nyaralók is egyre gyakrabban használják a plasztikot. Így aztán nem árt áttekinteni, hogy milyen veszélyei vannak a külföldi kártyahasználatnak, illetve mire érdemes odafigyelni?

Képtalálat a következőre: „pincér kártya fizetés https”
 
Külföldi nyaraláskor mindig adódik a kérdés, hogy pénzt váltsunk, vagy inkább kártyával fizessünk? Tény, hogy egyre többen döntenek az utóbbi megoldás mellett, hiszen mindenképpen kényelmesebb - egyúttal megnyugtatóbb is -, ha csak egy plasztikkártya van a zsebünkben, és nem a teljes nyaralásra szánt összeggel kell közlekednünk egy idegen országban.
 
Ugyanakkor a kártyahasználatnak is vannak veszélyei, ilyenkor sem vagyunk teljes biztonságban. Néhány óvintézkedés megtételével azonban jelentősen csökkenthetjük annak esélyét, hogy kellemetlen helyzetbe kerüljünk - nevezetesen pénz nélkül maradjunk - egy külföldi országban.
 
A fő szabályok ugyanazok
 
A legalapvetőbb biztonsági szabályok tekintetében teljesen mindegy, hogy itthon vagy a határon túl használjuk a kártyánkat: külföldön is figyelnünk kell arra, hogy biztonságos helyen tároljuk a kártyánkat, ne engedjük, hogy az illetéktelen kezekbe kerüljön. Természetesen ez igaz a kártya PIN-kódjára is.
 
Gyakori hiba, hogy étteremben való fizetéskor a kártyabirtokos odaadja a kártyáját a pincérnek, aki ezt kihasználva tudja lemásolni a plasztikon lévő adatokat. De szintén valós veszély - akárcsak belföldön -, hogy egy ATM-nél lopják el az adatainkat.
 
Külföldi óvintézkedések
 
Vannak ugyanakkor olyan óvintézkedések, melyeket kifejezetten a külföldi utazásokat megelőzően kell megtennünk. Először is értesítsük a bankunkat arról, hogy hamarosan külföldre utazunk. Ez azért nagyon fontos, mert a bankok figyelik a kártyás tranzakciókat, és ha azt tapasztalják, hogy szokásainktól eltérő költéseket, készpénzfelvételeket eszközölnek a kártyánkkal, akkor biztonsági megfontolásokból letilthatják azt.
 
A bankunk ezzel védeni akar minket - illetve magukat -, de nyilván komoly kellemetlenségeket is okozhatnak ezzel, ha emiatt pénz nélkül maradunk. A visszaélések kiszűrése érdekében mi is tehetünk azzal, hogy SMS-értesítéseket kérünk a tranzakciókról, így mi is még idejében kérhetjük a kártya tiltását, amennyiben visszaélésre gyanakszunk.
 
Szintén fontos, hogy az utazás előtt emeljük meg a limiteket. Lehetséges, hogy itthon elegendő a néhány ezer/tízezer forintos napi limit, de külföldön ez kevésnek bizonyulhat (például a szállás költségeinek rendezésekor). Ezt szerencsére már gyorsan, mobiltelefonos applikáción keresztül is megtehetjük.
 
A biztonság kedvéért szintén nem árt, ha két bankkártya is van nálunk nyaraláskor, melyeket érdemes külön helyen tartani. Így akkor sem maradunk pénz nélkül, ha az egyiket ellopnák/elveszítenénk. Ezt elkerülendő érdemes valamennyi készpénzt is magunknál tartani, amit vihetünk magunkkal otthonról is, de érdemes tudni, hogy külföldi ATM-nél is vehetünk fel készpénzt.
 
Mire figyeljünk az ATM-es készpénzfelvételkor?
 
Az ATM-es készpénzfelvétel nagy előnye - ahogy már említettük -, hogy nem kell egyszerre akár jelentős összegű valutát magunknál tartani, hanem annyi készpénzt tudunk felvenni, amennyire éppen szükségünk van. Ugyanakkor fontos, hogy résen legyünk, ugyanis a bűnözők a készpénzfelvétel során is képesek ellopni az adatainkat.
 
Felvétel előtt mindig ellenőrizzük a kártyaolvasót, arra ugyanis - ahogyan az a lenti videón is látható - a csalók olyan plusz alkatrészt képesek rögzíteni, melyeket a gyanútlan szemek észre sem vesznek, ugyanakkor kiválóan alkalmasak a kártyaadataink ellopására. Érdemes az ATM közvetlen környezetét is megvizsgálni, ugyanis szintén bevett csalási módszer, hogy egy rendkívül kicsi, alig észrevehető, előzőleg elhelyezett kamerával rögzítik a csalás elkövetéséhez szükséges adatokat.


Fontos azonban a számlap ellenőrzése is, ugyanis a bűnözők - a kártyaolvasóhoz hasonlóan - ide is képesek olyan plusz alkatrészt elhelyezni, mellyel képesek ellopni az adatainkat. A hamis számlap a megszólalásig hasonlít az eredetire, így a gyanútlan ügyfelek begépelik a PIN-kódjukat, amely így máris rossz kezekbe kerül.
 
Mi a teendő baj esetén?
 
Ha észleljük - vagy legalábbis gyanítjuk -, hogy a kártya, esetleg a PIN kód illetéktelen kezekbe került, akkor a legjobb, amit tehetünk, ha sürgősen letiltjuk a bankkártyánkat. Ezt telefonon keresztül is megtehetjük, éppen ezért a gyors cselekvési képesség érdekében érdemes már előre elmenteni a bank ügyfélszolgálatának telefonszámát.
 
penzcentrum.hu