Ilyen könnyen náthás lehetsz, ha nem figyelsz oda

2015.11.10 09:37

A nátha, a felső légúti hurut utálatos betegség, mert kellemetlen tünetekkel jár, rossz közérzetet okoz, és nincs ellene védőoltás. Bár a panaszokat lehet kezelni, az orrfolyás, a torokfájás, a köhögés rendszerint egy hét alatt elmúlik, elég egy beteg gyerek az óvodában, iskolában, vagy egy önfeláldozó kolléga, aki náthásan is bemegy dolgozni, és máris megfertőzheti a közelében lévőket.

Kórokozó
A nátha kórokozója a mintegy kétszázféle rhino-, illetve a gyomor-, bélrendszeri panaszokat is okozó adenovírusok valamelyike, amelyek ráadásul elég változékonyak, ezért aki felgyógyul egy korábbi fertőzésből, nem szerez védettséget az újabb vírusvariáns ellen. A mérsékelt égöv országaiban az emberek évente általában 2-6 alkalommal lesznek náthásak.

Terjedése
A náthavírusok cseppfertőzéssel terjednek. Különösen a hűvös, nyirkos időt kedvelik, amikor az orr nyálkahártyája is lehűl, ezért meggyengül a szervezet védelme. Terjedését a távfűtés is elősegítheti, az alacsony páratartalom miatt kiszáradt orr-garat nyálkahártya sem nyújt megfelelő védelmet a fertőzés ellen.

A vírusok köhögéssel, tüsszentéssel jutnak a szabadba, és még jó ideig életképesek maradnak a különféle felületeken: ajtókilincsen, íróasztalon, evőeszközön, poháron, számítógép billentyűzeten, bármin, amit bárki megérinthet, és továbbvihet.

Megelőzés
Az immunrendszer támogatásával lehet védekezni a meghűléssel szemben.

-    Fontos, hogy a szervezet elég edzett legyen, képes legyen alkalmazkodni a beltéri és a kültéri hőmérséklet különbséghez, ezért ajánlott a szabadban tartózkodni, sétálni, kirándulni, sportolni, ha tiszta a levegő.
-    Egész télen kapható a C-vitaminban gazdag alma, citrom, narancs, mandarin, grépfrút, kivi, banán, önálló kisétkezésként, tízóraira, uzsonnára naponta érdemes enni.
-    Édességként fogyasztható az aszalt gyümölcs, értékes vitamin- és ásványianyag-forrás.
-    A nátha és az influenza megelőzésében is fontos szerepet játszik a D-vitamin, rendszeres pótlására, például tabletta formájában októbertől májusig szükség lehet.
-    Öltözködés: rétegenként melegít a pamut alsóruha, a gyapjúpulóver, a széltől is védő kabát. Az emberi test sok hőt veszít a "végeken", ezért fontos a fejet/fület fedő sapka, kalap vagy kucsma, az arcot/nyakat is védő sál, a bélelt kesztyű, és a lábat melegen tartó lábbeli.
-    Járványos időszakban lehetőség szerint érdemes kerülni azokat a helyeket, ahol zárt térben sok ember fordul meg, ilyenek a tömegközlekedés, a bevásárlóközpontok, a mozik, a gyógyszertárak, postahivatalok.

A legtöbb háziorvosnál már igényelhető a térítésmentes influenza elleni védőoltás is, amit a veszélyeztetett csoportba tartozók kaphatnak meg, a többieknek 2-4 ezer forintba fog kerülni az oltás, de a beadatásért az oltó-, illetve háziorvos sem kérhet pénzt.

penzcentrum.hu

 

—————

Vissza