Íme a legismertebb nevek az előválasztás vesztesei közül

2021.09.30 08:48

Volt miniszterelnök-jelölt, ismert tévés és egykori akadémiai elnök is van azok között, akik alulmaradtak ellenfelükkel szemben.

 
Számos ismert név szerepelt a szavazólapokon az ellenzéki előválasztáson, akadtak olyanok is, akiket nem (csak) a napi politikából, hanem a közélet más területéről ismerhettünk. Közülük azonban nem mindenkinek sikerült nyernie. A körzetek felének megszámolása után megnéztük: kik a legnagyobb nevek az előválasztás eddigi vesztesei közül.
 
Gy. Németh Erzsébet – A DK politikusa, Budapest jelenlegi kulturális főpolgármester-helyettese 69-31% arányban maradt el a momentumos Orosz Annától Budapest 2-es számú választókerületében (Újbuda).
 
Dr. Komáromi Zoltán – A DK egészségügyi kérdésekben megszólaló háziorvos jelöltje szorosabb arányban, 46-41%-ra kapott ki a momentumos Hajnal Miklóstól.
 
Kálmán Olga – A sokat kampányoló egykori népszerű tévés, a DK jelöltje a vártnál nagyobb arányban, 67-33%-kal maradt alul párbeszédes ellenfelével, a jelenleg is aktív képviselő Tordai Bencével szemben Budapest 4. számú választókerületében.
 
Dr. Pálinkás József – Az Új Világ Néppárt vezetője, az MTA egykori elnöke, a Fidesz volt kultúrpolitikusa eredetileg a miniszterelnök-jelöltségért is ringbe szállt volna, de valószínűleg késői csatlakozása és csekély szervezettségi háttere miatt végül nem sikerült összegyűjtenie a szükséges 20 ezer aláírást. Az atomfizikus-professzor végül Márki-Zay Péter mögé állt be, de a hajdú-bihari 1-es választókörzetben végül alulmaradt a DK-s Varga Zoltánnal szemben. Ellenfele 44,6%-ot szerzett, míg Pálinkás 27-et. (Itt két másik jelölt is volt.)
 
Gurmai Zita – Nem sikerült a győzelem az MSZP országgyűlési képviselőjének, a párt nőtagozatának elnökének, volt EP-képviselőnek sem. Gurmai a komáromi 1-es körzetben 66,6-33,3% arányban maradt alul a DK, a Jobbik és a Liberálisok jelöltje, dr. Konczer Erikkel szemben.
 
Ungár Péter – arról már szerdán is írtunk, hogy Szombathelyen, az előválasztás egyik legizgalmasabb körzetében 50,4%-kal Czeglédy Csaba, a DK jelöltje nyert az LMP-s Ungár Péterrel (48,12%) szemben. Czeglédy megdicsérte ellenfelét, mondván, hogy szorosabb lett a küzdelem, mint számított rá. Ungár pedig a győzelem után úgy nyilatkozott:
 
Mesterházy Attila – Az MSZP volt elnöke, az ellenzéki párt 2010-es, és a baloldali ellenzék 2014-es miniszterelnök-jelöltje csúnyán kikapott Veszprém megye 1-es számú választókerületében: a DK-s Csonka Balázs 3689 szavazatot kapott, azaz majdnem kétszer annyit mint Mesterházy, akire összesen 1821-en szavaztak.
 
szeretlekmagyarorszag.hu