Íme, a tiltott édességek: a Pilóta keksz is a feketelistán!

2015.03.03 06:09

Nem csak az emblematikus, egykori győri keksz, de gyakorlatilag az összes hazai üzletlánc legalább egy terméke szerepel azok a listán, ahol a megengedettnél több transzzsírt tartalmazó, egészségtelen élelmiszereket gyűjtötték.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) honlapján mindenki számára elérhető az a lista, ahol azokat az édességeket (főleg cukrásztermékek és kekszek) gyűjtötték össze, melyek a megengedettnél több transzzsírt tartalmaznak.

Az Aldi, a CBA, a Coop, a Lidl, a Metro, a Spar, a Tesco vagy az Unilever legalább egy-egy terméke is megtalálható a listán
Amellett, hogy több mint érdekes bogarászni a parkolópályára küldött édességek lajstromát - töltött ostyáktól kezdve a kakaóporig meglehetősen széles skálán mozognak a termékek -, tényként le kell szögeznünk: a nagy üzletláncok szinte kivétel nélkül szerepelnek a tiltó listán.

Ez azt jelenti, hogy az Aldi, a CBA, a Coop, a Lidl, a Metro, a Spar, a Tesco vagy az Unilever legalább egy élelmiszerének több mint két százaléka ipari feldolgozás során keletkezett transzzsírsavakból áll. A káros zsírtartalom az "állandóan" édesszájúak körében megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, könnyen elhízást okozhat.

Az egy évvel korábbi dokumentumon a Győri Keksz Kft.-nek több terméke is helyet kapott
A legfrissebb listán helyet kapott az egyik legismertebb győri édesség, a hosszú évek óta Székesfehérváron sütött Pilóta keksz. Portálunk szerette volna megkérdezni a Mondelez-csoport érdekeltségébe tartozó magyar vállalatot a Pilóta Keksz jövőjéről, de egyelőre nem értük el a multinacionális cég szóvivőjét.

Minden bizonnyal a gyártó vállalja a termék finomítását, legalábbis erre lehet következtetni az OÉTI egy évvel korábbi listájáról. Arra ugyanis a túlzott transzzsír koncentráció miatt a Győri Keksz Kft. több terméke is felkerült - többek közt nápolyik és a mini vaníliás karika is -, de a legfrissebb dokumentumon már csak a Pilóta "szégyenkezik".

A Győri Keksz még mindig jól csengő márkanév: nem véletlen, hogy angol nyelvű Wikipédia oldala is van.

Pilóta kekszet hétfőn is találtunk a polcokon
Pilóta kekszet hétfőn Győrben az Arrabonában minden további nélkül vásárolhattunk volna, vagyis elképzelhető: a jelenleg polcokon lévő kekszeket már sikerült megszabadítani a káros transzzsíroktól. A szigorú szabály február 18-án lépett életbe.

Az ellenben teljesen biztos: az elmúlt egy év során sokat javult a helyzet a transzzsírok frontján. Az egy évvel korábbi OÉTI-lista 94 oldalt tett ki - amelyen egyébként több Norbi Update és McDonald's termék is olvasható -, míg a legfrissebb már "csak" 15 oldalas.

Házi süteményeknél elképzelhetetlen, hogy túl sok transzzsírt tartalmazzanak
"Tudomásom szerint az összes, transzzsírtól káros termékeket ki kellett vonni a boltok polcairól, így elképzelhetetlennek tartom, hogy agyonhidrogénezett, növényi olaj származékú margarinokból egészségtelen házi sütemények készüljenek.

A mértéktartás persze mindig kulcskérdés az édességeknél: inkább fogyasszanak finomat, különlegeset, mint sokat egy-egy sütiből" - mondta kérdésünkre Lengyel József győri cukrász, a Torta és Karamell cukrászda tulajdonosa.

kisalfold.hu