Ingyen WIFI a Miskolc-Tiszai pályaudvaron

2015.03.20 05:51

Mind többen, havonta 500-700 ezren csatlakoznak fel a MÁV állomási ingyenes wifi-szolgáltatására, amelyet néhány napja a Miskolc-Tiszai pályaudvaron is használhatnak az utasok. Így már nyolc pályaudvaron működik a vezeték nélküli nyílt internethálózat, de nyárig további két állomáson, Kelenföldön és Pécsett is beüzemeli a wifit a vasúttársaság.

A MÁV-csoport a járműpark, a pályahálózat és a vasútállomások korszerűsítése mellett a kapcsolódó szolgáltatásainak fejlesztését is kiemelten kezeli: megújult a társaság honlapja, néhány hete letölthető a Vonatinfó applikáció és folyamatosan bővül az ingyenes wifi-rendszer is. Utóbbit már mintegy 770 vasúti személykocsin, három budapesti fejpályaudvaron és négy vidéki vasútállomáson (Debrecenben, Szegeden, Zamárdiban, Keszthelyen) használják elégedetten az utasok.

Néhány napja, nyolcadikként a Miskolc-Tiszai állomáson is beindította a MÁV a nyilvános wifit. A Pfaff Ferenc építész tervei alapján, 1901-ben elkészült Tiszai pályaudvar szinte teljes területén (váróteremben, pénztár- és utascsarnokban, peronokon) használhatja a díjmentes internetet az ott megforduló, átlagosan napi nyolcezer utas.

A MÁV állomási wifi-szolgáltatását egyre többen veszik igénybe: átlagosan havonta 500-700 ezer csatlakozás fordul elő, és fél év alatt már több mint hárommillió alkalommal csatlakoztak fel. Havonta mintegy 400-500 gigabyte adatforgalmat generálnak a felhasználók a nyolc vasútállomáson. A csatlakozások száma alapján a Nyugati pályaudvar vezet, ott februárban körülbelül 277 ezerszer léptek fel a wifi-hálózatra.

A kelenföldi vasútállomáson május végére épülhet ki a nyílt internethálózat működéséhez szükséges rendszer, Pécsett pedig nyáron, az újjáépülő állomási főépület átadását követően lesz ingyenes wifi.

Az állomási wifi kiépítésével párhuzamosan egyre több vasúti kocsiban biztosít ingyenes internetelérést a vasúttársaság. Már mintegy 770 kocsit szerelt fel a MÁV-START wifi routerrel, komfortosabbá téve így az elővárosi és a távolsági közlekedést. A szolgáltatás 2013-as indítása óta már a 12 millióhoz közelít az összes csatlakozás száma a vonatokon. Havonta 600-700 ezerszer lépnek fel az utasok a kocsik ingyenes internethálózatára, a napi átlagos adatforgalom eléri a 300-400 gigabyte-ot.

Az igénybe vehető sávszélesség a hírportálok, közösségi oldalak, levelező rendszerek megtekintését teszi lehetővé, elősegítve a kikapcsolódást, a tájékozódást, vagy éppen a tanulást, munkavégzést. Érdemes továbbá a MÁV-csoport új honlapját és a Vonatinfó applikációt is böngészni az állomások és a vonatok wifijén keresztül.

Prím Online

 

—————

Vissza