Ipari kemence lángolt a TVK Ipartelepen Tiszaújvárosban

2016.01.22 10:33

Egy ipari kemence tüze miatt riasztották a Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye több hivatásos tűzoltó egységét Tiszaújvárosba csütörtökön este.

Ipari kemence lángolt a TVK Ipartelepen Tiszaújvárosban

A tűz oltását négy por és négy habsugárral kezdték meg a tűzoltók. A helyszínen a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett folytak a munkálatok, melyben részt vettek a tiszaújvárosi, a miskolci, a szerencsi, a mezőcsáti, a hajdúnánási hivatásos tűzoltók, az érintett iparterület létesítményi tűzoltói, valamint a megyei katasztrófavédelmi mobil labor.

A szakemberek a beavatkozás során végzett folyamatos gázkoncentráció mérések alkalmával nem mutattak ki egészségre ártalmas anyagot a levegőben.

Az egységeknek hajnalra sikerült eloltani a tüzet, amelyet követően megkezdték a kemence hűtését és az utómunkálatokat. A létesítményi tűzoltók továbbra is biztosítják a helyszínt. A káreset során nem sérült meg senki, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A tűz okát és a keletkezett kárt vizsgálják – számolt be az eseményről a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A MOL közleménye a TVK Ipartelepen történt eseményről:

A MOL Petrolkémia tiszaújvárosi Ipartelepén 2016. január 21-én 20.50-kor tűz keletkezett az Olefin-1 üzemben annak újraindulása közben.

A tüzet a Katasztrófavédelem és a FER Tűzoltóság bevonásával lokalizálták, a tűz oltását megkezdték, az érintett egységet kiszakaszolták és megszüntették az éghető anyag utánpótlását. A tűz eloltása az érintett üzemegység technológiai rendszerében jelenlévő szénhidrogén kontrollált elégetésével végezhető el biztonságosan.

Az esemény személyi sérüléssel nem járt együtt. A tűz nyomán környezetvédelmi intézkedésre nem volt szükség, egészségre veszélyes anyag nem került a légtérbe a határértéket meghaladó mennyiségben. Az érintett rendszerben jelenlevő szénhidrogéneket a leállás során fáklyázással semmisítették meg.

A tűz valószínűleg műszaki hiba miatt következett be, keletkezésének okát vizsgálják.

boon.hu