Irigylésre méltó nyugdíjreform Lengyelországban

2019.07.07 07:18

Beindult a lengyel nyugdíjreform, amelyben a vállalatok és az állam támogatásával takarékoskodhatnak saját maguknak az emberek. A rendszer több év alatt épül ki.

Az új megtakarítási rendszer a már nyugdíjban lévőket nem érinti

Fotó: Getty Images

 

Andrzej Duda lengyel államfő tavaly novemberben írta alá a nyugdíjreformról szóló törvényt, amelynek alapján július elejétől vezetik be az új szabályokat. A Munkavállalói Nyugdíjtőkerendszer (PPK) a kormány reményei szerint erősíteni fogja a jövő nyugdíjasainak pénzügyi biztonságát, miközben a megtakarítások visszaforgatása befektetésként élénkíti a gazdaságot - adta hírül a Radio Poland.
 
Az új rendszer alappillére a munkavállalók önkéntes befizetése saját jövedelmükből. Havi bruttó bérük legalább két százalékát kell félretenniük nyugdíjmegtakarításként, hogy részt vehessenek a programban. Ezt egészíti ki a munkavállalók havi 1,5 százalékos hozzájárulása (szintén a bruttó keresethez viszonyítva), illetve a kormány évi egyszeri 240 zlotys (18 ezer forint) befizetése. A kormány mindezt megfejeli a belépéskor egy 250 zlotys induló hozzájárulással.
 
A rendszert egyelőre a legalább 250 alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál vezetik be, majd tovább bővítik ezt a kört 2021. január 1-jéig. A tervek szerint ekkora fejeződik be a nyugdíjrendszer új ágának kiépítése.
 
mti.hu