Irodalmi terasz, helyi szerzők, író-olvasó találkozók és koncertek az ünnepi könyvhéten

2017.06.02 14:36

Az olvasás élmény, öröm és tudás – az ünnepi könyvhét programjainak az a fő célja, hogy ezt minél többen és együtt is megtapasztaljuk. Miskolc ünnepi könyvheti programjának szervezője – a város támogatásával – a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, szoros együttműködésben a téren megjelenő könyvkereskedőkkel, kiadókkal. A programokról pénteken tájékoztatták a sajtó képviselőit. Hol máshol, mint a Könyvtéren.

90 évvel ezelőtt, 1927-ben, Miskolcon, a kamara, a közgyűjtemények, a könyvtár és a MAB Erzsébet téri székházában tette azt a javaslatot Supka Géza író, művelődéstörténész, hogy szabadtéri könyvünnepet szervezzenek Magyarország minden kisebb és nagyobb településén.

– A Miskolci Napló címoldalon tudósított arról, hogy pünkösdkor Miskolcon rendezik meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének nagygyűlését – ismertette Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei is Városi Könyvtár igazgatója, hozzátéve, a digitalizált dokumentumokat, újságokat az ünnepi könyvhét idején az intézmény számítógépein is olvashatják az érdeklődők.

konyvhet_sajttaj_170602_ki_28.jpg

Fotó: Kujan István

Mintegy 2 ezer ember jött azon a hétvégén Miskolcra. A helyi újság akkor is azt hangsúlyozta, hogy a városnak milyen kiváló adottságai vannak, micsoda természeti örökséggel rendelkezik. És már akkor is fontos volt a városvezetés számára – folytatta az igazgató –, hogy éljen ezekkel a lehetőségekkel, a turizmus erősödjön meg, hozzák ide az országból a vendégeket, és mutassuk meg, mit tudunk.

– Nem sok országos kulturális esemény van, ami ilyen tisztes kort megért volna. Büszkék vagyunk arra, hogy innen indult el ez a rendezvény, és mindent megteszünk azért, hogy valami olyan akciót szervezzünk, amire országosan is felkapják az emberek a fejüket – mondta Prokai Margit, aki megemlítette, hogy idén irodalmi teraszt is álmodtak a könyvtérre, támogatják a helyi szerzők bemutatkozását, ugyanakkor országos szereplőket is meghívnak. Öt éve vezették be, hogy könyvaukciót szerveznek, idén ez előtt lesz egy beszélgetés a könyvgyűjtőkkel is.

konyvhet_sajttaj_170602_ki_9.jpg

Kiss János alpolgármester arról szólt, hogy a könyvolvasás közösségi élményt is jelenthet, akkor, ha megosztjuk egymással, mit olvastunk és milyen érzéseket, gondolatokat váltott ki belőlünk. Az olvasás természetesen tudásunk bővítését is szolgálja, Miskolc pedig – az alpolgármester szavaival élve – 21. századi tudásközponttá kíván válni.

– Egy város akkor tud a beruházások nyertesévé válni, ha arra felkészült, megfelelő tudást halmozott fel. Nekünk az a felelősségünk, hogy minden egyes területet támogasson, ami a tudásközpontot erősíti. Éppen ezért gondoljuk úgy, hogy a könyvkultúrát támogatni kell, a könyveket el kell juttatni az olvasókhoz – húzta alá Kiss János.

A jövő szerdai miskolci és megyei megnyitón a városi művészeti csoportok meglepetés előadása után beszédet mond Serfőző Simon Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke, valamint Kiss János miskolci alpolgármester. A részletes program ITT tölthető le.

konyvhet_sajttaj_170602_ki_23.jpg

Barta Gábor önkormányzati képviselő elmondta, hogy a könyvhéten eddig még nem látott méretű színpadot állít fel a könyvtár, és a színpadtechnikára sem lehet majd panasz. A koncertek szintén magas színvonalon szólalnak majd meg, de a tér „díszítésében” is újat mutatnak.

A miskolci Könyvhét központi helyszíne ezúttal is az Erzsébet tér, ahol számos kiadó kínálata mellett több mint 20 szerzővel, köztük Lőrincz L. Lászlóval, Fábián Jankával, Jenei Lászlóval, Fecske Csabával és Csorba Piroskával találkozhat a közönség az olvasók és az írók találkozásainak színhelyéül szolgáló irodalmi teraszon.

konyvhet_sajttaj_170602_ki_2.jpg

A rendezvény idén minden nap más tematika köré szerveződik, így szerdán a miskolci íróvendégek és fellépők kerülnek a középpontba, csütörtökön pedig a gasztronómiáé lesz a főszerep kézműves finomságokat áruló termelőkkel. Pénteken a múlt lesz a fő téma történelmi regényeket író szerzőkkel, hagyományőrző produkciókkal, szombaton pedig a gyerekek és a könyvgyűjtők kerülhetnek a figyelem középpontjába Écsi Gyöngyi fellépésével és könyvaukcióval.

A Könyvtér színpadán a város fiatal, iskolás tehetségei mellett fellép a Csodamalom és a Kalamajka Bábszínház, az Avas Néptáncegyüttes, az Anima vonósnégyes és a Verskoncert zenekar is. A csütörtöki és a péntek esti nagykoncertet a Bor és leányka című lemezzel a Ghymesből jól ismert Szarka Gyula és barátai, valamint – a Bartók Plusz Operafesztivál támogatásával – az Apnoé zenekar adják.

konyvhet_sajttaj_170602_ki_39.jpg

A látogatók szerencsét próbálhatnak a könyvheti totón, amelyen a könyvárusok által felajánlott köteteket lehet nyerni. Mindenki felteheti saját kedvenc könyvét a város közös könyvespolcára, és belehallgathat a VersVonalba, a verset mondó telefonfülkébe. Idén is újabb lapok készülnek a miskolci középiskolások által festett Miskolci Értékek Kódexébe, valamint csütörtök délutántól papírmetszet készítésére is nyílik lehetőség. Érzékenyítő játékokkal készül a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete szombat délelőttre, ugyanezen a napon a Miskolci Állatkert állatsimogatója is várja a gyerekeket.

A Könyvhét minden napjára jut egy-egy író-olvasó találkozó is. A főszervező II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében és tagkönyvtáraiban elsősorban helyi vagy helyi kötődésű szerzőkkel lehet találkozni, köztük Hajnal József újságíróval, Gácsi Zsuzsanna meseíróval és Trux Béla történelmiregény-íróval. A Feledy-házban mutatják be pénteken a rimaszombati B. Kovács István: Világ vitéze – magyar hősepika című kötetét – olvasható a közleményben.

 

Kujan István
minap.hu