Ismét megszólalt az államkincstár a nyugdíjak késéséről

2019.01.12 15:54

A Magyar Államkincstár szombat déli közleménye alapján minden járandóság elutalása megtörtént pénteken. Más kérdés, hogy minden nyugdíjas számlájára határidőben megérkezett-e az összeg. Kíváncsian várjuk olvasóink legfrissebb tapasztalatait erre az email címre. Közben a beérkezett olvasói levelek alapján már új tanácsokkal tudunk szolgálni cikkünkben!

Kapcsolódó kép

 

Itt a MÁK szombati közleménye
 
"A Magyar Államkincstár tájékoztatja a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő ügyfeleit, hogy a bankszámlákra érkező nyugdíjak elutalása 2019. január 11-én megtörtént.
 
A GIRO Zrt. a Magyar Államkincstárral együttműködve intézkedett a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti utalásáról. A nyugdíjak készpénzben történő kézbesítését a Magyar Posta a korábban közzétett határnap táblázat szerint január 16-án kezdi meg" - olvasható a MÁK oldalán a legfrissebb, szombat állapotról szóló tájékoztató.
 
Volt olyan nyugdíjas, akinek szombat délelőtt még nem volt a számláján az összeg
 
A Portfolio írta meg elsőként, hogy a MÁK véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a GIRO éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg a szokásos reggeli időpontban a nyugdíjak a nyugdíjasok egyéni számlájára. Aztán az esti órákban kiderült: fokozatosan egyre többen kapták meg a járandóságot este 8 után is. Az államkincstár akkor is azt hangsúlyozta, hogy mindenkinek elutalták a járandóságot. De érdekesebb kérdés a nyugdíjasok oldaláról, hogy ezek a kifizetések meg is érkeznek-e a bankszámlákra.
 
A MÁK ugyanis minden esetben figyelt a megfogalmazásra: "intézkedett a kifizetésről", "az utalások a jogszabály szerinti határidőre a mai napon megtörténnek", "az utalás megtörtént", "az utalásról intézkedett". Egyszer sem azt hangsúlyozza, hogy az összegek minden esetben megérkeztek az egyéni számlákra, ez ugyanis attól függ, hogy a bankok nyitva tartották-e rendszereiket késő este, a szokásos zárást követően is és lekönyvelték-e az egyéni számlákra.
 
A Portfoliohoz érkező legutolsó olvasói levelek alapján szombat dél előtt voltak még olyanok, akik hiába várták a nyugdíjat.
 
Kíváncsiak vagyunk ezért, hogy van-e olyan érintett, aki nem jutott hozzá továbbra sem a járandóságához. Várjuk a leveleket a portfolio@portfolio.hu email címre!
 
Ezúton is köszönjük olvasóinknak a leveleket!
 
Érkeznek az olvasói levelek
 
A cikk megjelenése után számtalan olvasói levelet érkezett arról, hogy nem érkezett meg a járandóságuk. Egy tisztázó kérdés után azonban sokak esetében kiderült, hogy ők a szokásos értesítő sms-t várták, ami elmaradt, pedig a számlára időközben rákerült a nyugdíj. Ezért azt javasoljuk az érintetteknek, hogy aki rendelkezik netbankkal, ott ellenőrizze az összeg megérkezését, vagy érdeklődjön telefonon, esetleg egy egyenleglekérdezést hajtson végre egy bankautomatánál, vagy próbálkozzon készpénzfelvétellel (egyenleg igazolás kérésével).
 
Voltak, akik telefonon is érdeklődtek és bankautomatánál is próbálkoztak, és nem jártak sikerrel, nem volt a pénz a számlán.
 
Ezt mondja az OTP
 
Az OTP oldalán ezt az információt lehet megtalálni a szombati napon:
 
Tisztelt Ügyfelünk! Ezúton tájékoztatjuk, hogy az Államkincstártól beérkezett nyugdíjak lekönyvelése megtörtént. A nyugdíjak bankkártyával, illetve a hétvégén nyitva tartó bankfiókokban hozzáférhetőek. Köszönjük a türelmét.
 
portfolio.hu