Ismét okozott károkat a vihar

2015.07.26 06:36

Megérkezett a napok óta tartó hőséget enyhítő hidegfront szombat délután. A viharos szél az ország több pontján fákat csavart ki, faágakat tépett le és felsővezetékeket rongált meg.

A jégesővel, felhőszakadással és viharos erejű széllel lecsapó vihar szombat délután fákat csavart ki, faágakat és felsővezetékeket tépett le a Fertőhomok, Hegykő és a 85-ös út által határolt területen Győr-Moson-Sopron megyében. A leszakadt felsővezetékek öt településen - Fertőszentmiklóson, Fertőhomokon, Nagycenken, Pinnyén és Hegykőn - okoztak áramkimaradást.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint Vasalja közelében villanyoszlopok dőltek 8708-as útra, ezért teljes útlezárásra kell számítaniuk az arra közlekedőknek.

Az erős szél a Balaton partján is jelentős károkat okozott. Somogyszentpálon villanyoszlopot döntött ki a vihar, Balatonfenyves és Imremajor között fa dőlt egy vonat elé, Balatonszárszón vasúti felsővezetéket szakított le a szélvihar. Szántódon egy nyolc méter magas fenyő dőlt az útra, Balatonszárszón pedig két húszméteres fenyő dőlt rá egy lakóházra.

A fővárosban 25 helyszínre riasztották a tűzoltókat, jellemzően kidőlt fák miatt - mondta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek. Kisdi Máté közölte, a Múzeum körúton egy fa a villamos felsővezetékére dőlt, emelő segítségével távolították el a tűzoltók. A kidőlt fa miatt pótlóbuszok jártak a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos helyett a Szent Gellért tér és a Deák Ferenc tér között.

A Mávinform arról tájékoztatott, hogy a vihar miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes, a Budapest-Hatvan-Miskolc és a Budapest-Vác-Szob vonalon.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt tanácsolta, hogy a viharban lehetőség szerint senki ne tartózkodjon a szabadban. Hajdu Márton szóvivő azt is javasolta, hogy a nagyobb tavakban fürdőzök figyeljék a viharjelzőket, és viharjelzés esetén ne menjenek vízbe.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a viharos erejű szél miatt a szabadban hagyott tárgyak is kárt okozhatnak, a szél megérkezése előtt azokat rögzíteni kell. A meteorológiai szolgálat honlapján azt közölte, hogy a hidegfront vasárnapra már el is hagyja a Kárpát-medencét, és vasárnapra mérséklődik a meleg.

 

Délutánra ismét kisüt a nap
Eleinte a keleti országrészben számíthatunk záporra, zivatarra, délutánra mindenhol megszűnik a csapadék, a napsütés válik meghatározóvá. Az északi-északnyugati szél délutánig többfelé erős lesz. Hajnalban 16-22, napközben 24-30 fok várható.

mti.hu