Itt a bejelentés: még szigorúbbak lesznek a korlátozások, mutatjuk a listát (+videó)

2021.03.04 11:33

Nagyon erős a harmadik hullám, a kontaktusszámok radikális csökkentése lehet a megoldás, így szigorú korlátozásokat kell bevezetni - hangzott el a kormányinfón.

Fotó: Getty Images

A kormány a tegnapi ülésén a járványadatokkal foglalkozott: növekszik az új fertőzöttek, és az elhunytak száma is. Nagyon erős a haramadik hullám, erősebb, mint az első kettő - mondta el Gulyás Gergely a kormányinfón. A kontaktusszámok radikális csökkentése lehet a megoldás, szigorú korlátozásokat kell bevezetni, írja a Pénzcentrum.

Itt a lista:

  • az oktatás területén: az óvodákat, általános iskolákat bezárják április 7-ig
  • az üzleteket 2 hétre bezárják, kivéve az élelmiszerbolt, patika, drogéria, benzinkút március 8-22-ig
  • minden szolgáltatás szünetel
  • az igazolt sportolók meccsei, edzései zárt kapuk mellett lehetségesek
  • a parkok nyitva maradnak
  • a munkavégzés lehetséges
  • a maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező lesz
  • a bértámogatásokat kiterjesztik minden most érintett szolgáltatásra

 

Mindezeken túl a határforgalomra vonatkozóan is szigorúbb előírásokról döntött a kormány - közölte a miniszter.

Az intézkedésekre azért van szükség, mert az esetszámok az elmúlt napokban drasztkusan emelkedtek, legyen szó az új fertőzöttekről, elhunytakról, kórházban kezeltekről, lélegeztetőgépen ápoltakról. Megállapítása szerint a harmadik hullám erőteljesebb, mint a második volt. Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány a járványügyi szakemberekkel, matematikusokkal, orvosokkal konzultálva hozta meg a döntéseket, melyeket újabbak követhetnek a most is zajló kormányülésen. Teljes képet holnap reggel kaphat az ország a miniszterelnök szokásos rádióinterjújából.

 


Gulyás Gergely közölte, a szigorításra a romló adatok mellett azért is szükség van, hogy hamarabb lehessen újraindítani az életet az országban. Szándékaik szerint március 22-től ütemezett módon indul az újranyitás. Addig is folytatódik az oltási terv végrehajtása, melynek eredményeképpen rövidesen az első helyre kerülünk Európában az átoltottságot tekintve - mondta a miniszter.


.


mti.hu