Itt a friss lista: ezekben az országokban a legjobb nyugdíjasnak lenni

2021.09.28 13:06

A Natixis frissen publikált nyugdíjfelmérése szerint több tényező is fenyegeti a nyugdíjasok, illetve a jövő nyugdíjasainak jólétét: ilyen a semmiből felpattanó infláció, a továbbra is alacsony hozamkörnyezet, vagy éppen az egyre növekvő államadósság. Ha nem lenne elég mindez, időzített nyugdíjbombán ül a világ, hiszen amellett, hogy egyre idősödik a világ népessége, egyre tovább is élnek az emberek. Jó hír legalább, hogy még ezen veszélyek közepette is vannak olyan országok, ahol a nyugdíjasok jóléte garantált, de Magyarország nem tudott feljebb kerülni ezen a listán.

illusztráció

 

Több kockázat is fenyeget
 
A Natixis Global Retirement Index friss elemzése alapján négy kockázat is fenyegeti a mai nyugdíjasok jólétét:
 
Infláció: A koronavírusból való gazdasági kilábalás magával hozott az elmúlt 13 évben nem nagyon látott inflációs számot is. Bár a gazdasági elemzők szerint ez az inflációs megugrás csak átmeneti lesz, a befektetők emlékeznek arra, hogy az elmúlt évtized inkább a kivételekről szólt, mintsem a szabályokról.
 
Hozamkörnyezet: A globális hozamkörnyezet már 2009 óta rekord alacsony szinten tartózkodott, aztán tavaly még ennél is lejjebb mentek a hozamok, köszönhetően a megugró eszközvásárlási programoknak. Bár ez a környezet jól jött a gazdaságnak és a fogyasztóknak, a nyugdíjasoknak kevésbé, hiszen ilyen nulla közeli hozamok mellett kellett tudniuk érdemi bevételeket generálniuk.
 
Államadósság: Az elmúlt évben a masszív költekezés volt a kulcs ahhoz, hogy az egészségügyi válság ne nője ki magát gazdasági válsággá. Csakhogy a 2020-ban és 2021-ben látott kormányzati költések csak rárakódtak arra az adóssághalomra, amely már évtizedek óta növekszik. A nyugdíjasok, illetve a nyugdíj előtt állók jogosan aggódnak azon, vajon mit jelent mindez az állami nyugdíjrendszer fenntarthatósága oldaláról.
 
Egyéb aggodalmak: A gazdasági kihívások mellett több, a nyugdíj kapcsán felmerülő tényező miatt is aggódnak az emberek, ilyen a foglalkoztatottság, az egészségügy, a jövedelmi egyenlőség.
 
Érdekes eredményekről számol be a tanulmány annak kapcsán is, hogy a különféle generációkba tartozók hogyan vélekednek saját nyugdíjas éveikről. Arra a kérdésre például, hogy ki mikor tervez nyugdíjba menni, a fiatalabb generációk válaszolták a legoptimistábban: minél fiatalabb valaki, annál inkább úgy gondolja, hogy a jelenlegi nyugdíjkorhatárnál hamarabb tud nyugdíjba menni (60-62 évesen). Abban nagyjából egyetértés volt a baby boomerek és az Y generáció között, hogy hány évet töltenek majd nyugdíjban (22-23 évet). A fiatalabb válaszadók úgy tűnik, jobban elfogadják azt a tényt is, hogy a tervezettnél több időt kell majd a munka világában tölteniük.
 
Az évente kiadott tanulmány 44 országot rangsorol a nyugdíjasok jóléte és pénzügyi biztonsága alapján, ez alapján nyugdíjasnak Izlandon, Svájcban és Norvégiában a legjobb lenni a világon. Az első három helyezett tavaly is hasonlóképp alakult. Az első tíz helyezés az alábbiak szerint alakul:
 1. Izland
 2. Svájc
 3. Norvégia
 4. Írország
 5. Hollandia
 6. Új-Zéland
 7. Ausztrália
 8. Németország
 9. Dánia
 10. Kanada

A fenti listán szereplő országok többsége változatlanul őrzi tavalyi pozícióját, kivétel Németország és Kanada: előbbi két helyet javított, utóbbi két helyet rontott tavalyi helyezésén. További érdekesség, hogy az indexben vizsgált négy alindex esetében egyik fenti országnak sem sikerült mind a négybe bekerülni a legjobb 10 mutatóval rendelkező nemzet közé.
 
MAGYARORSZÁG A RANGSORBAN NEM FÉRT FEL A LEGJOBB 25 ORSZÁG KÖZÉ, A 44 ORSZÁG KÖZÜL A 33. HELYEN VÉGEZTÜNK, UGYANOTT, AHOL TAVALY IS.
 
Forrás: Natixis Global Retirement Index 2021
 
Ha régiós rangsort nézünk, akkor Észak-Amerika vezeti a listát, évek óta itt a legjobb nyugdíjasnak lenni a világon. Ezt követi Nyugat-Európa, Kelet-Európa és Közép-Ázsia, Latin-Amerika, majd az ázsiai és csendes-óceáni régió.
 
Forrás: Natixis Global Retirement Index 2021
 
Időzített nyugdíjbombán ül a világ
 
A globális index tehát négy fő kategória mentén vizsgálja a nyugdíjasok életszínvonalát a világban, ezek az egészség, nyugdíjas pénzügyek, életminőség és anyagi jólét.
 • Az egészség alindexen belül olyan elemeket pontoznak országonként, mint a várható élettartam, az egy főre jutó egészségügyi kiadások vagy a nem biztosított egészségügyi kiadások.
 • A pénzügyek a nyugdíjban az időskori függőségi rátát, az inflációt, kamatlábakat és többek között az adónyomást vizsgálja tüzetesebben.
 • Az életminőségen belül olyan elemekért jár pont, mint a boldogság, levegőminőség vagy környezeti faktorok,
 • az anyagi jólétben pedig a jövedelmi egyenlőséget, egy főre jutó jövedelmet és munkanélküli adatokat vizsgálták tüzetesebben.

 


Az egészség alindex kapcsán a tanulmány külön kiemeli Warren Buffett egy elhíresült mondását, miszerint „amikor a dagály elmegy, végül mindig kiderül, ki úszik meztelenül”, utalva ez esetben az egészségügyi rendszerek ellenállóképességére a pandémia ideje alatt. Márpedig az egészségügyi rendszer működése kritikus pont a nyugdíjasok számára a várható élettartam és az egészségügyi kiadások kapcsán is. A pandémia ugyanakkor magával hozta a várható élettartam csökkenését is, az Eurostat adatai szerint több országban, például Olaszországban és Spanyolországban is több mint egy évvel alacsonyabb lett a várható élettartam, még úgyis, hogy az emberek egyébként egyre inkább igyekeznek egészségesebben élni.  
 
Fotó: Getty Images
 
A pénzügyi jólét kapcsán nem lehet elmenni az egyre csak halmozódó államadósság szintek mellett, amelyek negatív hatással bírnak a nyugdíjasok pénzügyeire is, mivel a tanulmány rávilágít arra: egy bizonyos pont felett, a magasabb adósságszint visszaveti a gazdasági növekedést. Ehhez csak pluszban jön hozzá a kamatszint esetleges emelkedése, amely még nagyobb terhet ró az államokra az adósság visszafizetése szempontjából. Az adósságszintek mellett nagy fejtörést okoz az infláció berobbanása is, amely a nyugdíjak értékét csökkenti, révén a legtöbb állami nyugdíjrendszer nem alkalmaz infláció indexálását a nyugdíjakra.
 
A nyugdíjasok, illetve a jövő nyugdíjasainak anyagi jólétét nagyban befolyásolja a tény, hogy a világ népessége egyre öregszik, 2050-re a népesség negyede (Afrikát kivéve) 60 év feletti lesz.  Nem elég, hogy öregszünk, tovább is élünk, mivel a ma 65 évesek negyede várhatóan megéri a 90 feletti életkort is. Ha ehhez hozzávesszük az alacsony termékenységi számokat, egy demográfiai időzített bombát kapunk. A tanulmány így azt hangsúlyozza, hogy át kellene gondolni, amit eddig a nyugdíjról és az öregedésről gondoltunk.
 
Forrás: Natixis Global Retirement Index 2021
 
A nyugdíjindex alkotóelemei közül a pénzügyi jólét vizsgálatánál Szingapúr, Svájc és Új-Zéland végzett az első három helyen, de olyan országokat is találni a listán, mint Chile és Dél-Korea, de a legtöbb helyezést Svájc javított tavalyhoz képest.
 
Forrás: Natixis Global Retirement Index 2021
 
Az egészségügyi alindexet már Japán vezeti, de Norvégia és Luxemburg gyakorlatilag ugyanolyan értékeket kapott:
 
Forrás: Natixis Global Retirement Index 2021
 
Az anyagi jólétet tekintve előkelő helyen végzett a régióból Csehország, Szlovénia és Ausztria is, a legtöbbet a top10-ben Dániában javított a helyezésén.
 
EGYÉBKÉNT EZ AZ EGYETLEN ALINDEX, AHOL MAGYARORSZÁG IS OTT VAN A TOP25 ORSZÁG KÖZÖTT A 13. HELYEZÉSÉVEL.
 
Forrás: Natixis Global Retirement Index 2021
 
Az életminőséget vizsgálva kiemelkedik az európai országok túlsúlya, egyedül Új-Zéland esik a kontinensen kívülre. A listán Ausztria és Svájc is javított előző helyezésén.
 
Forrás: Natixis Global Retirement Index 2021
 
forrás: Natixis Global Retirement Index 2021 / portfolio.hu