Itt a hivatalos bejelentés: március közepéig biztos maradnak a korlátozások (+videó)

2021.02.25 11:18

Drámai romlást vár a kormány a járványhelyzet alakulásában.

Bár a kormány reménykedett abban, hogy márciustól részlegesen lehet könnyíteni a korlátozó intézkedéseken, a járványhelyzet miatt erre nem kerülhet sor. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón bejelentette, hogy március 15-ig maradnak az eddigi intézkedések - így a 8 óra utáni kijárási tilalom, a 7 órás boltzár, a vendéglátóhelyekre vonatkozó tilalmak.

 

A koronavírus-járvány harmadik hulláma söpörte el a korlátozások feloldására tett javaslatokat, a mai adatok szerint 4385 állampolgárnál mutatták ki az elmúlt 24 órában a vírust, és elhunyt 120 beteg. Gulyás Gergely korábban az esetszámok alakulásától, illetve a nemzeti konzultáció eredményétől tette függővé a lazítást márciustól, de a friss adatok alapján a szakértők egyértelműen amellett foglaltak állást, hogy a kormány ne enyhítsen az intézkedéseken. Erről beszélt legutóbbi videójában közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök is. Jelenleg az oltás a legfontosabb indikátor, kizárólag ezen múlik, hogy mikor lehet dönteni a könnyítésekről.
 
A járvány egyelőre nem teszi lehetővé a lazításokat
 
Fotó: mti.hu
 
A jelenlegi korlátozások tavaly november 11-e óta vannak hatályban, vagyis a márciusi két hetet is beleszámolva legalább 125 napon át kell élnünk e szabályok szerint.
 
Gulyás közlése szerint addig indokolt a korlátozásokat fenntartani, amíg a járványügyi szakértők szerint azt szükségesnek tartják. A harmadik hullám elérte Magyarországot, a következő 1-2 hétben drámaian romolhatnak az esetszámok - mondta a miniszter. Az eddig megjelent mután vírusok ellen azonban védettséget adnak az elérhető oltások - jelezte. 
 
A korlátozások feloldásáról tehát a szakmai szempontok alapján döntött most a kormány, de nem hagyják figyelmen kívül az online konzultáció eredményét sem. A konzultációt március közepéig lehet kitölteni, így akkor dőlhet el az is, hogy az oltási igazolvánnyal rendelkezők élvezzenek-e előnyt a többiekkel szemben.
 
Gulyás arról is beszélt, hogy az oltási folyamat a következő két héten felgyorsul, több embert fognak beoltani, mint amennyit eddig beoltottak.


mti.hu / mfor.hu