Itt a hivatalos megerősítés a Mészáros-gigaüzlet lezárásáról

2020.07.02 14:34

Az MVM beszámolójában szó esik a Mátrai Erőműről, osztalékról és a koronavírus miatti bizonytalan pénzügyi tervekről.

Mészáros Lőrinc

 

Június utolsó napján küldte szét a Magyar Villamos Művek Zrt. a társaság tavalyi évéről szóló beszámolórók készült közleményét. Abban említést tettek a legfőbb számokról, arról hogy az MVM Csoport több mint 1810 milliárd forint árbevételt ért el, és 54,2 milliárd forint adózott eredménnyel zárták a 2019-es évet. Mindkét szám magasabb (92, illetve 32,7 milliárd forinttal), mint az egy évvel korábbi.
 
Egyéb finomságok már csak a társaság beszámolójából, valamint a kiegészítő mellékletből derülnek ki. A magyar állam, mint egyetlen részvényes például az előző évekhez hasonlóan 7,5 milliárd forint osztalékra tesz szert az MVM Zrt.-től, amit június 26-tól számított 30 napon belül el is utal a központi költségvetésbe a cég. Erről a részvényesi jogok gyakorlójaként Mager Andrea, a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter rendelkezett.
 
Ennyi veszteséget hoztak össze az erőműben
 

Az alapítói határozatból megtudjuk továbbá, hogy a részvényes elfogadta a társaság 2019-es beszámolóját, 1191,3 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 46,6 milliárd forint adózott eredménnyel.
 
A tavalyi évről szóló terjedelmes beszámoló kitér az idei év folyamataira is. A kiegészítő mellékletben rögzítik például a Mátrai Erőmű - pontosabban az erőművet és a Gerosol Kft.-t tulajdonló Status Power Invest Kft. - megvásárlását, jelezve, hogy arra 2020. március 26-án került sor. Ez a cég Mészáros Lőrinc birtokában volt, akinek az érdekeltsége 2019-ben szállt be a Mátra Energy Holding Zrt.-be.
 
Sajtóhírek szerint 11 milliárd forint körüli összegért jutott hozzá a német RWE tulajdonában lévő csomaghoz. Ehhez hasonló összegű osztalékot vettek ki az ottlétük során, melynek sorsáról olyan hírek jelentek meg, hogy abból az erőmű megvásárlását finanszírozták.
 
A rövidnek bizonyult energetikai kaland végén az MVM jelent meg vevőként. A vételár már korábban megjelent a sajtóban, Gulyás Gergely miniszter egy kora tavaszi Kormányinfón közölte, hogy mekkora vételárat fizetett a társaság a Mátraiért.
 
Ezt most az MVM friss beszámolója is rögzíti, mely szerint a megvásárolt cégcsoport vételára összesen 17,4 milliárd forint volt. Azt is közlik, hogy "az új tulajdonos ezen felül 11,4 milliárd forint értékben hitelkeretet nyit az erőmű részére, amely fedezetet nyújt a fennálló banki- és nem banki tartozásokra, valamint biztosítja az erőmű biztonságos működését 2020 végéig". A társaság szerint a vételár alapja független nemzetközi tanácsadó cég által végzett, üzleti tervből kiinduló vállalatértékelés volt.
 
Fellapoztuk a Mátrai Erőmű Zrt. friss jelentéseit is, innen azt tudtuk meg, hogy a társaság tavaly -5,89 milliárd forint adózott eredménnyel zárt, vagyis veszteséges volt. A bukóban méretes ugrás volt az egy évvel korábbi -817 millióról. A legfontosabb eltérést a két üzleti év között az egyéb bevételeknél találtuk: ezen a soron két éve még 14,7 milliárd forint bevétele volt a Mátrai Erőműnek, tavaly már csak 4,7 milliárd.
 
Az MVM-nél is rettegnek a koronavírustól
 
Visszatérve az MVM-hez, annak a beszámolójában nem csak számokról, milliárdokról esik szó. A működési feltételekben beállt változásról is értekeznek egy bekezdés erejéig. Igen, a koronavírusról van szó.
 
Mint írják: "A Társaság folyamatosan vizsgálja a vírus (COVID-19) okozta társadalmi és gazdasági hatásokat. A jelen tudásunk szerint nehezen becsülhető a vírus okozta közép- és hosszú távú pénzügyi hatás. A Covid-19 vírus gyors terjedése, valamint a társadalmi és gazdasági hatása hazánkban és világszerte a feltevések és becslések felülvizsgálatát igényelheti, amelyek az eszközök és források könyv szerinti értékének lényeges kiigazításához vezethet a következő pénzügyi évben".
 
Az energetikai piacot elsősorban az ipari felhasználás lanyhulásán keresztül érinti érzékenyen a járvány, de természetesen a munkavállalók egészsége, vagyis a működés egyenletes fenntartása is feladat elé állítja a céget. A folyamatban lévő beruházásokat eddig nem akadályozta meg a különleges helyzet, az új paksi blokkok építése nem állt le (a késlekedésnek más okai vannak), azzal együtt sem, hogy idén forrásokat vontak el a járvány elleni védekezés érdekében. De a bizonytalanság kétségkívül jelen van, egy újabb, hasonlóan komoly hulláma a járványnak ismét a költségvetési források átrendezését igényelné, és azt már komolyabban megérezné az MVM.
 
Baka F. Zoltán