Itt a nagy bejelentés: óriási változás jön a bankolásnál Magyarországon

2015.04.16 20:51

Sokak által régóta várt bejelentést tett a csütörtöki Portfolio Pénzügyi IT konferencián Bartha Lajos az MNB igazgatója: hamarosan érkezik a szupergyors banki átutalás Magyarországon is.

Három éve működik Magyarországon a 4 órán belüli banki átutalás rendszere, azaz, ha például netbakunkban pénzt utalunk valakinek, az 4 órán belül biztosan megérkezik a címzett számlájára. Ez az idő gyakorlatban mára átlagosan 2 óra 5 percre gyorsult fel.

Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi infrastruktúrák igazgatója a Portfolio Pénzügyi IT konferencián csütörtökön bejelentette, hogy az MNB tovább szeretné gyorsítani az átutalásokat. A jelenlegi 5 ciklus helyett 10 ciklus lesz minden hétköznap, és kitolódik az üzemidő: a jelenlegi 8.30-16.30 közötti időszak helyett 7.30-17.00 órai ciklust használnak majd szeptember 7-től. Az előző napi zárás után beadott főként lakossági átutalások így korábban megérkeznek a kedvezményezetthez, ami pedig főleg vállalatok számára érdekes: meghosszabbított záró időpontig adhatnak megbízásokat.

Mik ezek a ciklusok?
A 4 órán belüli átutalás jelenleg 2 órás ciklusokkal működik. Az első ciklus 08: 30kor kezdődik az utolsó pedig 16:30kor. Az 5 ciklus helyett 10 lesz és kitolódik az üzemidő is.

Felkészül: az azonnali átutalás
Egyelőre az éjszakai és hétvégi megbízások továbbra is várakozni fognak, de hosszabb távon az azonnali átutalás bevezetése a cél Bartha Lajos szerint. Ez számos európai országban (Svédország, Dánia, Egyesült Királyság, Lengyelország) működik
már, Olaszországban pedig folyamatban van a bevezetése.
Az MNB jelenlegi tervei szerint 2020-ig jöhet az azonnali átutalás.

penzcentrum.hu